Je li Branson zaista bio na svemirskom putovanju? Poznati astrofizičar kaže da - nije!

Tyson smatra da Branson nije išao dovoljno visoko te da se takav suborbitalni let ne može zvati letom u svemir.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.07.2021. / 10:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prošlu nedjelju Richard Branson odletio je u svemir, ušao u povijest i udario temelje svemirskog turizma koji bi tijekom godina trebao privući brojne avanturiste dubokog džepa. No je li svemirski turizam uistinu svemirski i je li Branson u nedjelju zaista bio na svemirskom putovanju? Ako se pita astrofizičara i poznatog popularizatora znanosti Neila deGrassea Tysona, odgovor je - ne!

Slika nije dostupna Richard Branson: "Ništa me nije moglo pripremiti za taj spektakularan pogled na Zemlju! Dobro došli u novu eru svemirskih putovanja!"

U razgovoru o Bransonovu letu Tyson je rekao kako je riječ suborbitalnom letu, sličnom kakav smo vidjeli prije 60 godina kada je Alan Shepard poletio u NASA-inoj raketi. Jesi li poletio dovoljno visoko? Jesi li išao u orbitu? Jesi li zaista negdje otišao? Jesi li otišao na Mjesec, Mars ili još dalje?, upitao je Tyson. Kaže da on nema problema s tim ako netko visine u koje je otišao Branson naziva svemirom, no on sam smatra da to ipak nije odlazak u svemir, već samo let na mjesto s kojeg će biti lijep pogled na Zemlju: Zato treba osam minuta da se dođe u orbitu i tri dana da dosegneš Mjesec. To je zaista svemirsko putovanje. Ipak, zadovoljan je što zahvaljujući ljudima poput Bransona i Bezosa danas imamo novu turističku atrakciju te smatra da se to trebalo dogoditi prije više desetljeća.

Kako bi u praksi pokazao što misli, u studiju CNN-a uzeo je globus i objasnio kako je, u odnosu na taj globus, Međunarodna svemirska postaja udaljena samo 1 cm, dok je Mjesec udaljen čak 10 metara. Visina na koju je Branson otišao na toj maketi iznosi manje od 2 milimetra, a prema kalkulacijama DeGrasse Tysona, on pretpostavlja da se s visine na koju je otišao Branson ne može vidjeti zakrivljenost Zemlje.

Slika nije dostupna Milijarderi prvi lete u svemir, hoće li i obični ljudi imati tu priliku i kad?

Iako su prema njemu nastojanja Bransona i Bezosa pohvalna, astrofizičar mnogo više cijeni nastojanja Elona Muska i njegova SpaceX-a. Kaže da Musk želi pomicati granice, istraživati svemir i slati ljude na nova mjesta, što ima mnogo veće značenje u odnosu na kratki turistički let na rub svemira.

Nakon Bransona sada je red na Jeffa Bezosa, koji će sljedeći utorak također krenuti u osvajanje svemira (iako se, dakle, Tyson ne slaže s tim terminom). Njegov će let biti puno brži i nešto viši u odnosu na Virgin Galactic - trajat će samo 11 minuta, a tijekom tog vremena Bezos i ekipa u kapsuli doseći će visinu od oko 100 kilometara te će nakratko osjetiti bestežinsko stanje i vratiti se na Zemlju.

Izvor: Entrepreneur

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti