Let na vlastitu odgovornost: Još nema prave regulative za svemirski turizam

U slučaju letova sa smrtnim posljedicama, jasno je kako bi se država mogla uplesti sa strožom regulativom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.08.2021. / 16:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Lansiranjem Bransona i Bezosa u nisku orbitu i službeno je počela utrka u svemirskom turizmu. Bogataši i avanturisti koji si to mogu priuštiti dobili su dokaz da odlazak u svemir (ili na rub svemira) nije toliko opasan koliko zvuči te tijekom sljedećih godina možemo očekivati redovite turističke letove Virgin Galactica i Blue Origina.

Slika nije dostupna Branson čestitao Bezosu: Dobro napravljeno! Impresivno!

Iako su prva putovanja, kao i većina dosadašnjih testiranja prošla uspješno (osim incidenta prošlog desetljeća u kojem je jedan pilot Virgin Galactica poginuo, a drugi je ozlijeđen), jasno je kako svemirski letovi uvijek nose i pitanje sigurnosti. Letovi na visine od 80, 90 ili 100 km do ruba svemira nose velike rizik i to je nešto čega svi koji kupe karte za takvu avanturu trebaju biti svjesni. S obzirom na to da je industrija svemirskog turizma još u povojima, trenutno ne postoji snažna regulativa koja bi donijela velika ograničenja, a takva pravila i ne treba očekivati tijekom sljedećih nekoliko godina.

Tako barem smatra profesor svemirskog prava Frans Von der Dunk sa sveučilišta Nebraska-Lincoln koji je razgovarao s novinarima Business Insidera. On smatra da država (pri čemu, naravno, misli na SAD) ne želi s različitim regulativama ograničavati inovacije svemirskih kompanija. Za tako nešto, tj. za takvu regulativu i pravila vjerojatno će trebati proći dosta vremena, a do tada će Bezos, Musk, Branson i drugi moći bez previše državnog uplitanja razvijati i testirati svemirske tehnologije.

Naravno, to ne znači da svemirske kompanije imaju otvorene ruke da rade što žele te se stvari vezane uz regulativu mogu brzo promijeniti. Naime, u slučaju nesreća sa smrtnim posljedicama, jasno je da bi se država mogla uplesti, no u tom slučaju vjerojatno bi i potencijalni putnici vjerojatno odgodili/otkazali svoje letove.

Slika nije dostupna Bezos ima razloga za slavlje: Uspješno odrađen prvi komercijalni let u svemir s ljudskom posadom

Još jedna stvar koja je zanimljiva jest da Virgin Galactic i Blue Origin osobe koje su se prijavile za letove uopće ne klasificiraju kao klasične putnike, već kao osobe koje sudjeluju u svemirskim letovima. Takvi letovi bit će na vlastitu odgovornost. Von Dunk naglašava kako se svemirske kompanije neće smatrati odgovornima u slučaju ozljeda i smrti osoba koje plate plate za putovanje u svemir. Ono za što će biti odgovorne i oko čega se očekuje maksimalna sigurnost jest za treće strane, odnosno ljude i objekte na zemlji koji nemaju veze sa samim letom. Dakle, ako svemirska letjelica padne ili ako dođe do nekakve katastrofe tijekom polijetanja, slijetanja itd.

Nadamo se da to toga ipak neće doći te da će tijekom sljedećih godina svemirski turisti moći uživati u osjećaju i pogledu kakav su na kratko iskusili Branson i Bezos tijekom prošlog mjeseca.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti