Bezos ima razloga za slavlje: Uspješno odrađen prvi komercijalni let u svemir s ljudskom posadom

Osnivač Amazona i najbogatiji čovjek svijeta Jeff Bezos danas danas je postao drugi milijarder na svijetu koji će se vinuo prema svemiru, nakon savršenog leta raketom New Shepard.

Branimir Vorša | 20.07.2021. / 15:31

15:31 Kapsula je osigurana na tlu, Bezos i društvo su se iskrcali vrlo ozarenih lica. Svoj put u svemir okončali su otvaranjem šampanjca te prskanjem.

15:23 Kapsula s Jeffom Bezosom, njegovim bratom i još dvoje astronauta uspješno je sletjela na tlo. Blue Origin time je obavio svoj prvi let s ljudskom posadom u svemir i sve je prošlo u savršenom redu.

15:21 Kapsula je pustila padobrane i trenutno se spuštaju na tlo.

Imate jednu vrlo sretnu posadu ovdje, poručio je Mark Bezos.

15:19 Raketa New Shepard uspješno je sletjela natrag na tlo, a kapsula s astronautima je na putu prema tlu.

15:15 Nakon nešto više od tri minute leta, kapsula se odvojila od rakete New Shepard, a Jeff Bezos i društvo nastavljaju kapsulom u svemir i bestežinsko stanje. Prešli su granicu svemira od 100 kilometara.

15:12 Odbrojavanje je završilo, raketa New Shepard uspješno je poletjela prema svemiru, noseći najbogatijeg Zemljanina Jeffa Bezosa, njegovog brata Marka, nizozemskog tinejdžera Olivera Daemena te pilotkinju veteranku, 82-godišnju Wally Funk.

15:02 Raketa New Shepard dobila je zeleno svjetlo za lansiranje do kojeg ima još nešto manje od deset minuta.

14:57 Odbrojavanje je nastavljeno. Za manje od 15 minuta Blue Origin će poslati najbogatijeg čovjeka na svijetu u svemir u njihovom prvom letu s ljudskom posadom.

14:52 U tijeku je kraći zastoj u odbrojavanju koje je stalo na 15 minuta do lansiranja, tako da će Bezos i društvo poletjeti nešto iza 15 sati.

14:45 Vrata kapsule su zatvorena. Čeka se konačno odbrojavanje.

14:41 Kontrola leta provela je kontrolu komunikacija s astronautima.

14:35 Bezos i ostatak astronauta ukrcali su se u letjelicu na lansirnoj rampi. Konačno odbrojavanje do lansiranja može početi.

14:31 Bezos i ostali astronauti nalaze se u skloništu za astronaute na vrhu lansirne rampe i čekaju signal da se mogu ukrcati u letjelicu.

14:25 Posada frvog ljudskog leta u svemir tvrtke Blue Origin stigla je na lansirnu rampu. Po dolasku napravili su grupnu fotografiju ispred rakete New Shepard, koja će ih uskoro ivnuti u svemir.

14:18 Četvero astronauta koji će to uskoro postati, Jeff i Mark Bezos te Wally Funk i Oliver Daemen, krenuli su prema lansirnoj rampi gdje će se ukrcati u kapsulu na New Shepard raketi.

Ususret letu

Jeff Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu, postatao i najbogatiji čovjek u svemiru. Nakon što je milijarder Richard Branson prije desetak dana poletio do ruba svemira, Bezos će otići korak dalje.

Bezos se još jučer pojavio na nekoliko intervjua zajedno s bratom Markom i još dvoje putnika na rub svemira, 82-godišnjom Wally Funk (koja će tim letom postati najstariji astronaut u svemiru) te nizozemskim tinejdžerom Oliverom Daemenom (koji će postati najmlađi astronaut u svemiru i koji je prvi putnik koji je platio let raketom tvrtke Blue Origin).

Slika nije dostupna S Bezosom će u svemir zanimljivo društvo: 18-godišnjak umjesto anonimnog putnika koji je platio 28 milijuna dolara

Njih četvero na rub svemira poletjet će iz zabačenog postrojenja Launch Site One, u pustinji na zapadu Teksasa.

Bezos i njegovo društvo kažu da su posve spremni za let u svemir, a vjeruju da će njihov let postaviti novi presedan u komercijalnim svemirskim letovima.

Za razliku od leta Richarda Bransona na rub svemira, Bezos se s društvom vinuo čak 21 kilometar više, odnosno na visinu od gotovo 106 kilometara iznad površine Zemlje. Isto tako, Bezos nije današnji datum odabrao za let tek tako, već na današnji dan pada i obljetnica "velikog skoka za čovječanstvo", odnosno prvog hoda čovjeka na Mjesecu (Neil Armstrong, misija Apollo 11, 20. srpnja 1969.).

Slika nije dostupna Netko je bio spreman platiti 28 milijuna dolara za 11 minuta u svemiru u društvu Jeffa Bezosa

Slika nije dostupna Samo 11 minuta za ostvarenje životnog sna: Evo kako će izgledati put u svemir Jeffa Bezosa

Posada New Sheparda provela je nekoliko minuta izvan Karmanove linije, međunarodno priznate granice između Zemljine atmosfere i svemira, na 100 kilometara nadmorske visine, dok je letjelica dosegnula vrhunac na 106 kilometara.

Mogli su se diviti zakrivljenosti planeta - i crnini ostatka svemira - s velikih prozora koji čine trećinu površine kabine.

Bezos je tijekom niza intervjua u ponedjeljak poručio da se današnjim letom radi na utiranju puta za letove u svemir idućih generacija, koje će postići nove nevjerojatne stvari zbog kojih će se poboljšati stvari i na Zemlji.

Mogao sam doći na ovaj let kao šef Amazona i to bi također bilo u redu. Doista vjerujemo da je je ovaj let siguran. Prijatelji su mi govorili da zašto nisam pričekao drugi ili treći let, zašto sam morao ići baš sad?, rekao je Bezos za CNN.

Mi znamo da je let siguran, a ako nije siguran za mene, nije siguran ni za koga, dodao je.

Blue Origin iza sebe dosad ima 15 uspješno obavljenih letova raketom New Shepard na rub svemira i ovo je biti njihov prvi let s ljudskom posadom te ujedno i povijesna prekretnica za tu tvrtku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti