Netko je bio spreman platiti 28 milijuna dolara za 11 minuta u svemiru u društvu Jeffa Bezosa

Tko je "sretnik" koji će provesti 11 minuta u svemiru u društvu Jeffa i Marka Bezosa, još nije poznato javnosti.

Martina Čizmić | 13.06.2021. / 09:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svemirski turist koji će na put krenuti 20. srpnja u društvu braće Jeffa i Marka Bezosa te u svemiru provesti 11 minuta, napokon je odabran, a cijena koju će platiti za to iskustvo zaista je paprena.

Naime, Blue Origin je odlučio na aukciji prodati mjesta u kabini prvog Blue Originova leta u svemir, a taj novac preusmjeriti u dobrotvorne programe zaklade Club for the Future. Nakon tri kruga natjecanja konačni i najviši iznos koji je ponuđen bio je čak 28 milijuna dolara.

Ime pobjednika koji će imati tu jedinstvenu priliku bit će poznato u sljedećih nekoliko tjedana, poručili su iz Blue Origina. Dodali su kako je od 5. svibnja, kad je aukcija otvorena, svoju ponudu dalo više od 7000 ljudi iz 159 zemalja svijeta, a neki od njih dobit će priliku odvesti se na svemirsko putovanje u budućnosti.

Slika nije dostupna Samo 11 minuta za ostvarenje životnog sna: Evo kako će izgledati put u svemir Jeffa Bezosa

Slika nije dostupna Bogataši kreću u osvajanje svemira: Hoće li Branson preduhitriti Bezosa?

Jeff Bezos i Blue Moon Bezos najavio najveću avanturu: 20. srpnja odlazim u svemir sa svojim najboljim prijateljem

Kako bi se uopće mogli kvalificirati za putovanje, sudionici moraju ispuniti niz zahtjeva - od toga da mogu podnijeti boravak na visini, hodati po neravnoj površini, ali i podnijeti težinu tri puta veću od svoje. Prije samog putovanja odabrani putnici morat će proći posebnu obuku Blue Origina kako bi se znali ponašati tijekom leta i u nepredviđenim okolnostima.

Prema podacima iz Blue Origina, putnici će imati priliku iskusiti bestežinsko stanje u trajanju od tri minute prije no što se budu morali pripremiti za povratak na Zemlju.

U planu je takva putovanja ponuditi i po znatno nižim cijenama od gore spomenutih 28 milijuna dolara, no kolike će te cijene biti, još nije službeno poznato. Bezos je ranije spominjao kako bi cijene karata za put na Blue Originovoj raketi New Shepard trebale biti u rangu karata za putovanje drugim kompanijama. Na primjer, Virgin Galactic, koji još nema konkretan datum prvog leta, već je prodao oko 600 karata po cijeni od 250 tisuća dolara. I dalje visoka cijena, no prava sitnica u odnosu na ovih prvih 28 milijuna.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti