Bogataši kreću u osvajanje svemira: Hoće li Branson preduhitriti Bezosa?

Richard Branson planirao je u drugoj polovici godine krenuti u osvajanje svemira, no planove mu je poremetio Jeff Bezos.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.06.2021. / 15:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako je Jeff Bezos već neko vrijeme najbogatiji čovjek na svijetu, a kompanija koju je osnovao trenutačno je teška oko 1,65 bilijuna dolara, njegova najveća avantura tek slijedi. Kako je nedavno najavio, 20. srpnja kreće u - osvajanje svemira. Sva dosadašnja testiranja rakete New Shepard pokazala su se uspješna te je, nakon brojnih testova, došlo vrijeme za letove s ljudskom posadom i početak ere svemirskog turizma.

Jeff Bezos i Blue Moon Bezos najavio najveću avanturu: 20. srpnja odlazim u svemir sa svojim najboljim prijateljem

Bezos će uživati u činjenici da je poletio u svemir prije njegova konkurenta Elona Muska, no trebao bi osvojiti svemir i prije još jednog bogataša koji je odavno najavio svoje planove o putu u svemir - Richarda Bransona. Dosadašnji planovi Virgin Galactica bili su da tijekom druge polovice godine s VSS Unityjem krene prema svemiru, no iako službeno nema nikakvih informacija, čini se da bi Branson mogao požuriti.

Putem Twittera čestitao je Bezosu, no na kraju objave dodao je “Watch this space”. Mnogi u tome vide skrivenu poruku s kojom je htio poručiti da bi mogao požuriti s dosadašnjim planovima te se prije Bezosa uputiti na svoje putovanje života. Tome u prilog idu i izvještaji nekih medija prema kojima bi Branson u nedjelju 4. srpnja (simboličan datum za Amerikance) trebao krenuti u svemirsku avanturu.

Prema istim izvorima, odluka o ranijem letu donesena je nakon što je Bezos objavio svoje svemirske planove tako da se Branson, umjesto u drugoj polovici godine, za let odlučio puno ranije. Novinari Ars Tehnice poslali su upit u Virgin Galactic`s, no iz kompanije im nisu htjeli potvrditi ove informacije. Rekli su kako još nemaju određen datum sljedećeg testnog leta te da ga možemo očekivati tijekom ljeta ili početkom jeseni. U teoriji, to zaista može biti i 4. srpnja.

Slika nije dostupna Sve je spremno za lansiranje Bransonova novog svemirskog sustava

Alan Ladwig, autor knjige “See You In Orbit” o svemirskom turizmu, nada se kako Virgin i Branson neće ubrzati sljedeći let samo kako bi Branson mogao biti brži od Bezosa, već da će posvetiti maksimalnu pažnju sigurnosti kako ne bi došlo do nekakve tragedije u ovom svemirskom nadmetanju bogataša.

 


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti