Američki milijarder Jeff Bezos rekao je da ga je zapanjila ljepota i krhkost Zemlje kada je u utorak gledao plavi planet iz svemira, iz svemirskog broda svoje kompanije Blue Origin.

Svi koji su bili u svemiru rekli su da ih je to promijenilo i da ih je zapanjila ljepota i krhkost Zemlje. Ja se potpuno slažem s tim, izjavio je osnivač Amazona na konferenciji za novinare nakon leta na više od 100 kilometara visine.

Zemlja je sitna i krhka, a mi koji na njoj živimo nanosimo joj štetu, rekao je Jeff Bezos. Jedno je to priznati, a drugo vidjeti vlastitim očima do koje je mjere stvarno krhka.

Bilo je to prvo svemirsko putovanje s posadom Blue Origina i prvo s putnikom koji je platio put, što otvara novu etapu industrije svemirskog turizma.

Svemirski brod New Shepard, na čijem vrhu se nalazila kapsula s Jeffom Bezosom i tri putnika, poletjela je u utorak ujutro iz pustinje u Teksasu.

Uz najbogatijeg čovjeka na svijetu bili su njegov brat Mark, pionirka zrakoplovstva Wally Funk (82) i prvi putnik koji je platio put Blue Originu, Nizozemac Oliver Daemen (18). Wally Funk i on postali su najstariji odnosno najmlađi astronauti u povijesti.

Kada se kapsula odvojila od potisnika, proveli su nekoliko minuta na visini od 107 kilometara iznad međunarodno priznate granice između Zemljine atmosfere i svemira.

Uživala sam u svakoj minuti, samo bih željela da je trajalo dulje, rekla je Wally Funk i dodala da ne može dočekati povratak u svemir.

 

 

Bezos zahvalio zaposlenicima i kupcima Amazona - jer oni su platili put

Želim zahvaliti svakom zaposleniku Amazona i svakom kupcu Amazona, jer vi ste, ekipa, platili sve to, rekao je Bezos tijekom konferencije. Ozbiljno, svakom kupcu Amazona i svakom zaposleniku - hvala vam iz dubine moga srca. To veoma cijenim.

No zaposlenici koji su čuli tu njegovu izjavu baš i nisu sretni što je njihov rad platio Bezosov izlet. Neki su na društvenim mrežama prokomentirali da je Bezos puste milijune koje je uložio u Blue Origin i put u svemir mogao potrošiti na, doslovno, bilo što drugo. Recimo, bolju plaću za svoje radnike.

Osim radnika Bezosov potez kritizirali su i neki američki političari, poput predstavnice New Yorka u Kongresu Alexandrie Ocasio-Cortez, koja je istaknula kako su i Amazon i Blue Origin dobili izdašnu državnu subvenciju, ali i kritizirala uvjete u kojima radnici rade u Amazonovim skladištima. 

Da, Amazonovi radnici su to platili - nižim plaćama, razbijanjem sindikata, neljudskim uvjetima na radnom mjestu i dostavljačima koji nisu imali zdravstveno osiguranje tijekom pandemije. I Amazonovi kupci su to platili zahvaljujući Amazonovim zlostavljanjem položaja na tržištu kojim su naštetili malim tvrtkama, napisala je Ocasio-Cortez. 

 Bezos spreman za povratak u svemir

Kritike očito ne diraju Bezosa previše jer je odmah po povratku istaknuo kako jedva čeka da se vrati u svemir.

Da, naravno! Koliko brzo možete ponovno napuniti ovu stvar? Idemo, rekao je Bezos novinarima ponovivši kako mu je to bio "najbolji dan ikad".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju