Dok Bezos oduševljeno prepričava svoje iskustvo i zahvaljuje radnicima Amazona što su mu to omogućili, oni baš i nisu oduševljeni time

Neki su na društvenim mrežama prokomentirali da je Bezos puste milijune koje je uložio u Blue Origin i put u svemir mogao potrošiti na, doslovno, bilo što drugo. Recimo, bolju plaću za svoje radnike.

Hina/M.Č. | 21.07.2021. / 08:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američki milijarder Jeff Bezos rekao je da ga je zapanjila ljepota i krhkost Zemlje kada je u utorak gledao plavi planet iz svemira, iz svemirskog broda svoje kompanije Blue Origin.

Svi koji su bili u svemiru rekli su da ih je to promijenilo i da ih je zapanjila ljepota i krhkost Zemlje. Ja se potpuno slažem s tim, izjavio je osnivač Amazona na konferenciji za novinare nakon leta na više od 100 kilometara visine.

Zemlja je sitna i krhka, a mi koji na njoj živimo nanosimo joj štetu, rekao je Jeff Bezos. Jedno je to priznati, a drugo vidjeti vlastitim očima do koje je mjere stvarno krhka.

Bilo je to prvo svemirsko putovanje s posadom Blue Origina i prvo s putnikom koji je platio put, što otvara novu etapu industrije svemirskog turizma.

Svemirski brod New Shepard, na čijem vrhu se nalazila kapsula s Jeffom Bezosom i tri putnika, poletjela je u utorak ujutro iz pustinje u Teksasu.

Uz najbogatijeg čovjeka na svijetu bili su njegov brat Mark, pionirka zrakoplovstva Wally Funk (82) i prvi putnik koji je platio put Blue Originu, Nizozemac Oliver Daemen (18). Wally Funk i on postali su najstariji odnosno najmlađi astronauti u povijesti.

Kada se kapsula odvojila od potisnika, proveli su nekoliko minuta na visini od 107 kilometara iznad međunarodno priznate granice između Zemljine atmosfere i svemira.

Uživala sam u svakoj minuti, samo bih željela da je trajalo dulje, rekla je Wally Funk i dodala da ne može dočekati povratak u svemir.

 

 

Bezos zahvalio zaposlenicima i kupcima Amazona - jer oni su platili put

Želim zahvaliti svakom zaposleniku Amazona i svakom kupcu Amazona, jer vi ste, ekipa, platili sve to, rekao je Bezos tijekom konferencije. Ozbiljno, svakom kupcu Amazona i svakom zaposleniku - hvala vam iz dubine moga srca. To veoma cijenim.

No zaposlenici koji su čuli tu njegovu izjavu baš i nisu sretni što je njihov rad platio Bezosov izlet. Neki su na društvenim mrežama prokomentirali da je Bezos puste milijune koje je uložio u Blue Origin i put u svemir mogao potrošiti na, doslovno, bilo što drugo. Recimo, bolju plaću za svoje radnike.

Osim radnika Bezosov potez kritizirali su i neki američki političari, poput predstavnice New Yorka u Kongresu Alexandrie Ocasio-Cortez, koja je istaknula kako su i Amazon i Blue Origin dobili izdašnu državnu subvenciju, ali i kritizirala uvjete u kojima radnici rade u Amazonovim skladištima. 

Da, Amazonovi radnici su to platili - nižim plaćama, razbijanjem sindikata, neljudskim uvjetima na radnom mjestu i dostavljačima koji nisu imali zdravstveno osiguranje tijekom pandemije. I Amazonovi kupci su to platili zahvaljujući Amazonovim zlostavljanjem položaja na tržištu kojim su naštetili malim tvrtkama, napisala je Ocasio-Cortez. 

 Bezos spreman za povratak u svemir

Kritike očito ne diraju Bezosa previše jer je odmah po povratku istaknuo kako jedva čeka da se vrati u svemir.

Da, naravno! Koliko brzo možete ponovno napuniti ovu stvar? Idemo, rekao je Bezos novinarima ponovivši kako mu je to bio "najbolji dan ikad".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti