Novi ogroman uspjeh SpaceX-a: U svemir lansirana prva civilna posada, u orbiti iznad Zemlje ostat će puna tri dana

Raketni brod SpaceX uzletio je u srijedu s Floride s prvom potpuno civilnom posadom koja je ikada lansirana na let u Zemljinu orbitu.

Branimir Vorša | 16.09.2021. / 07:16

Raketa Falcon 9 lansirala je svemirsku letjelicu nazvanu Resilience s četiri člana posade u Zemljinu orbitu. Tvrtka SpaceX američkog milijardera Elona Muska tim činom se uključila u svemirsku turističku utrku te odmah pomela konkurenciju iz Virgin Galactica i Blue Origina, koji su ovog ljeta turiste tek na nekoliko minuta odveli u svemir. SpaceX je svoju civilnu posadu poslao u orbitu gdje će provesti naredna puna tri dana.

SpaceX-ova turistička posada bit će u orbiti oko Zemlje na visini od 575 kilometara, a to je ujedno i najdalje što je ijedan čovjek otišao u orbitu od misija popravka Hubble teleskopa.

Let SpaceX-a iz svemirskog centra Kennedy na rtu Canavera unajmio je američki milijarder Jared Isaacman, 38-godišnji osnivač i glavni direktor tvrtke za financijske usluge Shift4 Payment, ujedno i iskusan pilot.

Uz Isaacmana, u letjelici su još tri osobe, a ovaj kvartet amaterskih svemirskih putnika mjesecima se pripremao za let.

Očekuje se da će let, prva misija s posadom koja je krenula u orbitu bez profesionalnih astronauta za vrijeme vožnje, trajati oko tri dana od lansiranja do povratka u Atlantiku, rekli su dužnosnici misije.

Ovo je debitantski let novog orbitalnog turističkog poslovanja vlasnika SpaceX-a Elona Muska i korak ispred konkurenata koji su također nudili vožnju raketnim brodovima kupcima koji su spremni platiti malo bogatstvo za uzbuđenje leta u svemir.

Nije službeno objavljeno koliko je Isaacman platio Musku ovaj let u svemir, no časopis Time procijenio je cijenu ulaznice za sva četiri mjesta na 200 milijuna dolara.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti