NASA u svemir šalje najskuplji WC sustav u povijesti: "Čišćenje nereda je velika stvar. Ne želimo da išta promaši ili pobjegne"

Sjećate se Bandićevog "zlatnog" WC-a od milijun i pol kuna? NASA ima skuplji. Zapravo toliko skuplji da zvuči pomalo apsurdno, ali kad je riječ o istraživanju svemira, cijena je u drugom planu.

Branimir Vorša | 02.10.2020. / 13:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na vijest da NASA planira uskoro poslati čak 23 milijuna dolara vrijedan i posebno dizajniran WC na Međunarodnu svemirsku postaju, kako bi ga astronauti testirali, strani mediji pišu podosta šaljive uvodnike.

NASA je u WC bacila 23 milijuna dolara, šaljivo je bockanje kojim vijest prenosi Independent, no šalu na stranu, obavljanje nužde u svemiru nije nimalo jednostavan zadatak.

Čišćenje nereda je velika stvar. Ne želimo da išta promaši ili pobjegne, pojasnila je za Associated Press Melissa McKineley iz svemirskog centra Johnson.

NASA-in svemirski WC (namjenom i cijenom) napravljen je od titana, teži manje od 50 kilograma i visine je oko 70 centimetara te je dvostruko manji od ruskih WC-a koji se nalaze trenutno na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

Dizajniran je da ga se može ugraditi i u letjelice Orion, kojima bi astronauti trebali letjeti na Mjesec u skoroj budućnosti, a iza toga možda i na Mars.

Zapravo WC kojeg šalju na ISS na testiranje jedan je od dva nadograđena nova sustava, koji se kolektivno zovu Univerzalni sustav za upravljanje otpadom (Universal Waste Management System) i koji ukupno košta 23 milijuna dolara.

Dok su ranije verzije WC-a bile više orjentirane prema muškarcima, novi NASA-in WC je nadograđen pa je sjedalo na njemu nakošeno i povišeno kako bi bolje pasalo i ženama u svemiru.

Ponekad jednostavne stvari postano vrlo teške, komentar je NASA-inog astronauta Mikea Hopkinsa na dosadašnje WC-e koji se koriste u svemiru. Hopkins će 31. listopada na ISS poletjeti letjelicom Crew Dragon SpaceX-a.

Astronautica Shannon Walker kaže da joj je obavljanje nužde u svemiru bio jedan od prioriteta za zapamtiti. Vjerujte mi, zapamtila sam proceduru obavljanja nužde u svemiru, jer je to vrlo ključno za znati napraviti kako treba, kaže.

Mi zapravo koristimo vakuumski sustav pa zamislite da imate usisivač i da njime usisavate stvari. Imate veliki ventilator koji povlači sve u WC, pojašnjava Walker.

Trenutno se 90 posto svog ljudskog biootpada na bazi vode, poput urina i znoja reciklira, a cilj je da se taj postotak podigne na 98 posto prije prve ljudske misije na Mars.

Izvor: Independent

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti