Nije eksplodirao: Pogledajte prvo uspješno slijetanje SpaceX-ova Starshipa

Prototip SpaceX-ova Starshipa SN15, nakon nekoliko spektakularno propalih pokušaja koji su završili eksplozijama, prvi je put uspješno sletio nazad na tlo nakon visinskog testa na 10 kilometara.

Branimir Vorša | 06.05.2021. / 08:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Plan šefa SpaceX-a Elona Muska za put na Mjesec i Mars napravio je veliki korak naprijed kad je prototip Starshipa napokon uspješno sletio na tlo nakon visinskog testa.

Slijetanje Starshipa je nominalno, objavio je Musk na Twitteru po uspješno završenom testiranju održanom u Boca Chici u Teksasu.

Četrdeset i pet metara dug SN15 poletio je u srijedu u 23:24 po hrvatskom vremenu (17:24 sati po lokalnom teksaškom vremenu) te dosegnuo visinu od 10 kilometara. Njegova tri motora Raptor polako su se ugasila, a SN15 je nakon toga počeo slobodno padati prema tlu u horizontalnoj orijentaciji.

Prije samog slijetanja motori su se upalili i okrenuli SN15 u vertikalnu orijentaciju prema tlu, nakon čega je prototip letjelice prvi put i uspješno sletio na postolje za slijetanje.

Ovaj uspjeh SpaceX-a dolazi nakon skupocjenih propalih pokušaja prethodnih prototipova SN11, SN10 i SN9. Svi navedeni prethodni pokušaji završili su eksplozijom, s tim da je SN11 eksplodirao u zraku pri slijetanju.

SpaceX je očito puno naučio u prethodnim pokušajima pa je na SN15 napravljen niz promjena koje su rezultirale uspjehom.

Uspješno provedeno testiranje došlo je u pravi čas i kao potvrda NASA-ina odabira SpaceX-a za izradu letjelice koja će ljude ponovno dovesti na površinu Mjeseca u misiji Artemis. Ta je misija trenutačno "prizemljena" zbog proračunskih problema.

No i sam NASA-in odabir nije prošao bez problema jer su se dvije konkurentske tvrtke, Dynetics i Blue Generation, žalile na NASA-inu odluku, iako niti jedna od tih tvrtki nema operativno spremnu letjelicu za slijetanje na Mjesec.

Zanimljivo je i da je SN15 doživio uspjeh točno na 60. obljetnicu prvog svemirskog leta američkih astronauta, točnije prvog leta u svemiru Alana Sheparda, čija je kapsula obavila 15-minutni suborbitalni let.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti