S Muskovim svemirskim internetom može se surfati i brzinama oko 400 Mbps

Kada većina satelita bude u orbiti, očekuje se da će brzina surfanja Starlinkom iznositi oko 300 Mbps, no već danas nekim korisnicima dostupne su i veće brzine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.11.2021. / 15:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Muskov svemirski internet uskoro bi trebao biti dostupan i u Hrvatskoj. Povezivanje s internetom putem SpaceX-ovih satelita, kako smo već pisali, neće biti jeftino, no omogućit će brzo surfanje osobama koje sada nemaju pristup broadbandu ili brzom mobilnom internetu. Sljedeće godine, kada dovoljan broj satelita bude u orbiti (sada je ta brojka nešto manja od 2 tisuće), možemo očekivati da će brzine Starlinka iznositi oko 300 Mbps, što je za svakodnevno surfanje mrežom i uživanje u multimediji i više nego dovoljno. Također, latencija bi trebala iznositi oko 20 ms.

Slika nije dostupna Pogledajte fotografiju lansiranja SpaceX-ove rakete koja je mnoge oduševila

Trenutačno, brzina surfanja Starlinkom iznosi između 50 i 200 Mbps te je ova usluga dostupna u više zemalja diljem svijeta, a taj će se broj s vremenom povećavati. Još u kolovozu Musk je objavio kako su isporučili više od 100 tisuća terminala za Starlink, što je veliki uspjeh, s obzirom na to da je servis još u testnoj fazi i dostupan je ograničenom broju korisnika.

Brzina pristupa mreži ovisi, među inim, i o lokaciji, a kako prenose na TechTimesu dio korisnika u jednom dijelu Kanade, uživa u još većim brzinama surfanja - čak oko 400 Mbps. Za pristup Starlinku korisnici prvo trebaju naručiti satelitsku antenu, stalak i ruter, što su prilično visoki početni troškovi i, za Hrvatsku, iznose 4 tisuće kuna te dodatnih 650 kn za poštarinu.

Nakon toga, potrebno je plaćati i mjesečnu pretplatu koja će, nije teško zaključiti, biti puno veća u odnosu na mjesečnu pretplatu koju danas plaćamo za fiksni broadband i surfanje mobilnim mrežama i iznosit će 800 kuna.

Slika nije dostupna Musk otkrio kad će svemirski internet postati dostupan diljem svijeta, ali i koliko izgradnja takvog sustava zapravo košta

Usprkos visokim cijenama, na nekim područjima Muskov internet bit će jedina mogućnost korisnicima za surfanje mrežom velikim brzinama pa zato i ne čudi velika početna navala za Starlinkom.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti