Musk otkrio kad će svemirski internet postati dostupan diljem svijeta, ali i koliko izgradnja takvog sustava zapravo košta

Musk ne skriva svoje ambicije. Istaknuo je kako želi u roku od godine dana imati pola milijuna Starlinkovih korisnika.

Martina Čizmić | 30.06.2021. / 09:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Kad god se negdje pojavi, virtualno ili uživo, Elon Musk izaziva veliku pozornost. Prije svega jer je teško predvidjeti što će točno reći i neće li možda tijekom tog gostovanja otkriti neku ekskluzivnu informaciju.

Stoga ne iznenađuje da je gostovanje (ovaj put virtualno) Elona Muska na Mobile World Congressu, koji se ovih dana održava u Barceloni, izazvalo veliku pozornost.

Tijekom pola sata razgovora, Musk je tako otkrio kako će sustav satelita Starlink, koji bi ljudima diljem svijeta trebao pružati uslugu širokopojasnog interneta, biti dostupan svugdje (osim na polovima) već od kolovoza ove godine.

Istaknuo je kako već gotovo 70 tisuća aktivnih korisnika koristi Starlinkov internet, koji je usporedio s "nečim između 5G i širokopojasnog interneta" i otkrio kako je trenutna propusnost podatka oko 30 TB po sekundi, a za njegovo korištenje korisnici u SAD-u plaćaju oko 500 dolara. Na pitanje kakva će biti cijena u ostalim dijelovima svijeta, Musk je odgovorio kako će biti negdje oko toga, ali će ovisiti o porezima i drugim davanjima koja će morati izdvojiti. Cilj mu je, rekao je, smanjiti tu cijenu na 250 dolara kako bi sustav bio što dostupniji korisnicima.

No, Musk ne skriva svoje ambicije. Istaknuo je kako želi u roku od godine dana imati pola milijuna Starlinkovih korisnika.

Uz privatne, Musk se nada privući i komercijalne korisnike poput telekom operatera kojima problem predstavlja pokrivanje signalom slabo napučenih mjesta. Musk je pojasnio kako se Starlinkovi sateliti nalaze na manjim visinama od klasičnih telekomunikacijskih satelita, što im omogućava i brži prijenos podataka te manju latenciju.

Očekujemo da ćemo smanjiti latenciju na ispod 20 milisekundi, što će omogućiti igranje videoigara, istaknuo je Musk.

Podsjetimo, trenutno je u Zemljinoj orbiti oko 1800 SpaceX-ovih satelita koji čine Starlilnkovu mrežu, a do 2026. godine Musk se nada da će taj broj biti čak 12 tisuća. Otkrio je i kako solarni paneli, koji osiguravaju rad satelita, ukupno proizvode 5MW električne energije.

Otkrio je kako će ukupni iznos uloženog novca u Starlink biti ogroman i iznositi između 5 i 10 milijardi dolara, prije no što projekt postane profitabilan. Nije isključio ni da će ukupno u Starlink biti uloženo i do 30 milijardi dolara. 

Tijekom razgovora dotaknuo se i Starshipa, svemirske letjelice kojom planira doći do Marsa te otkrio kako u sljedećih nekoliko mjeseci planiraju napraviti orbitalni let s tom letjelicom kako bi pokazali da je to moguće i da se letjelica potom može sigurno spustiti na Zemlju. 

Na kraju je istaknuo kako sve što radi, radi kako bi poboljšao život na Zemlji, ali i kako bi stvorio temelje za bolji život u budućnosti. Na ovom ili nekom drugom plantu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti