Muskovim svemirskim internetom surfa već više od 100 tisuća ljudi

Osnivač SpaceX-a na Twitteru se pohvalio povećanjem broja korisnika Starlinka. Usluga njihova svemirskog interneta tijekom sljedeće godine trebala bi biti dostupna svima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.08.2021. / 11:30

Sateliti Starlink (Foto: SpaceX)

SpaceX je do sada u svemir lansirao više od 1700 satelita Starlink, a u budućnosti ta bi brojka trebala premašiti 30 tisuća. Paralelno s porastom broja satelita u niskoj orbiti, raste i broj korisnika svemirskog, odnosno satelitskog interneta. Kako se Elon Musk ovaj tjedan pohvalio na Twitteru, SpaceX je isporučio više od 100 tisuća terminala za Starlink, što je povećanje od 10 tisuća u posljednja tri tjedna.

Slika nije dostupna Musk otkrio kad će svemirski internet postati dostupan diljem svijeta, ali i koliko izgradnja takvog sustava zapravo košta

Starlink nije zamišljen kao zamjena za klasičnih broadband i mobilni internet, već je prvenstveno namijenjen područjima na kojima trenutačno nije dostupan brzi internet, poput udaljenih i ruralnih područja. S obzirom na to da je riječ o satelitskom internetu, jasno je kako usluga neće biti jeftina te na početku iznosi 100 dolara mjesečno. Za korištenje Stalinka potrebno je kupiti i potrebnu opremu - satelitsku antenu, stalak i ruter, što je dodatni početni trošak.

Trenutačno je SpaceX-ov internet, kako je na Twitteru napisao Musk, dostupan u 14 zemalja, a tvrtka je zatražila dozvolu za pružanje usluge interneta i u drugim državama.

Testna verzija servisa postala je dostupna prvim korisnicima krajem prošle godine ograničenom broju korisnika, a u SpaceX-u se nadaju kako će njihova usluga, kako se bude povećavao broj satelita u niskoj orbiti, do kraja sljedeće godine biti dostupna gotovo svima na planeti.

Slika nije dostupna Muskov Starlink omogućit će brzo surfanje internetom i u zrakoplovima

Što se performansi tiče, brzina iznosi između 50 i 150 Mbps, uz latenciju između 20 i 40 ms. Musk je nedavno rekao kako im je cilj latenciju zadržati na 20 ms, dok bi se brzine trebale udvostručiti i iznositi maksimalno 300 Mbps. Ipak, upozorio je i kako bi zbog prepreka satelitskom internetu kao i pozicije korisnika povremeno moglo doći do kratkotrajnih prekida povezanosti s internetom ili pada kvalitete usluge.

Izvor: Tech Crunch
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti