Gužva u svemiru: Sateliti najbogatijeg čovjeka na svijetu zamalo izazvali sudar? Kina optužila SAD za veliku prijetnju

Kina je optužila SAD da su umalo izazvali sudar u orbiti. Točnije, Peking tvrdi da su sateliti Starlink, iza kojih stoji Elon Musk, ugrozili posadu na kineskoj svemirskoj postaji. Ni Musk ni Sjedinjene Države za sada ne odgovaraju na kineske optužbe.

Dnevnik.hr | 29.12.2021. / 06:35

Galerija

Idilu na kineskoj svemirskoj postaji poremetili su američki sateliti, i to čak dvaput ove godine. Peking se žali da je posada morala uključiti poseban sustav za izbjegavanje sudara.

"Iako Sjedinjene Države stalno proglašavaju takozvane odgovorne aktivnosti u svemiru, ta zemlja zanemaruje obveze iz međunarodnih ugovora o svemiru i ozbiljno je ugrozila život i sigurnost astronauta. To je tipično dvostruko mjerilo", izjavio je Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog MVP-a.

Slika nije dostupna VIDEO: Astronauti otvorili prvi "svemirski frizerski salon": Nije baš precizno, ni jednostavno, ali je jedinstveno iskustvo

Ilustracija Tiangong-1 (Foto: CMSA) Bliski susreti u svemiru: Muskovi sateliti zamalo su se sudarili s kineskom svemirskom postajom

U službenoj pritužbi Ujedinjenim narodima (UN) Kina spominje satelite iz sustava Starlink. Riječ je o čitavoj mreži satelita koju razvija najbogatiji čovjek na svijetu, Elon Musk. Njegova svemirska tvrtka SpaceX u orbitu je već poslala gotovo 2.000 satelita, a planira ih lansirati još desetak tisuća.

Astronom Ante Radonić kaže: "Imaju sustav da mogu sami automatski uključiti svoje male ionske motore i izbjeći sudar s nekim drugim satelitom."

U Zemljinoj orbiti trenutačno je oko 30.000 satelita i ostalih većih svemirskih predmeta.

"Treba reći da je 2007. godina Kina vježbala gađanje satelita raketom i to na vrlo velikoj visini od 700 kilometara. I baš prošli mjesec je američka svemirska postaja, zapravo Međunarodna svemirska postaja, morala raditi korekciju orbite zbog krhotine od tog kineskog satelita. Znači to što su Kinezi napravili, to je bilo jako strašno", dodaje Radonić.

Prošli mjesec Rusija je testirala novi projektil pa je namjerno uništila svoj stari satelit, zbog čega je nastala uzbuna na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Zbog takvih poteza, svemir sve više postaje tijesan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti