Bliski susreti u svemiru: Muskovi sateliti zamalo su se sudarili s kineskom svemirskom postajom

U srpnju i listopadu modul kineske svemirske postaje morao je pokrenuti postupak sigurnosnog izbjegavanja kako ne bi došlo do sudara u svemiru sa satelitima Starlinka.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.12.2021. / 07:57

Ilustracija Tiangong-1 (Foto: CMSA) (Foto: CMSA)

Sa sve većom količinom satelita i svemirskog smeća koje kruži orbitom, povećana je opasnost od sudara i nesreća u svemiru. Tako je prošlog mjeseca NASA morala otkazati planiranu svemirsku šetnju zbog opasnosti od svemirskog otpada, a slične probleme tijekom proteklih mjeseci imali su i Kinezi. Njima problem nije stvarao otpad, već sateliti SpaceX-a Starlink.

  Slika nije dostupna Kineski astronauti vraćaju se na Zemlju

Kina je ove godine počela s projektom lansiranja svemirskih modula svoje svemirske stanice Tiangong te je u svemir poslan najvažniji modul nazvan Tianhe, a tijekom sljedećih godinu-dvije trebala bi biti lansirana i ostala dva modula. Pored svih izazova koje su Kinezi imali prilikom lansiranja svemirskog modula, proteklih mjeseci suočili su se s neočekivanim problemima koje su, dakle, izazvali Muskovi sateliti.

Zabilježena su dva takva bliska susreta svemirskog modula sa satelitima Starlink, a zbog opasnosti od sudara kineski je modu morao poduzeti manevar izbjegavanja. Ovi problemi nisu novi i datiraju s početka srpnja, odnosno iz listopada te su ih Kinezi prijavili UN-ovom uredu za svemirska istraživanja, dok su informacije o njima tek sada dospjele u javnost. Iz sigurnosnih razloga, kineska svemirska postaja pokrenula je postupak preventivnog izbjegavanja sudara, stoji u kineskoj prijavi.

  Slika nije dostupna Kina odabrala astronaute za projekt svemirske stanice

Zanimljivo, nakon što su ove informacije dospjele u javnost, Kinezi su na svom servisu Weibo napali Elona Muska. Među inim, poručili su kako su njegovi sateliti samo hrpa svemirskog smeća, kao i američko svemirsko oružje. Starlink je do sada lansirao nešto manje od 2 tisuće satelita u svemir, a trebali bi ih lansirati još tisuće. Muskov cilj je putem Starlinka omogućiti pristup brzom internetu ljudima diljem svijeta, a fokusiran je ponajviše na mjesta na kojima nije dostupan brzi fiksni/mobilni internet.

Izvor: The Guardian

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti