Prva Kineskinja uspješno izvela svemirsku šetnju, a u planu joj je i održati predavanje iz fizike za kineske školarce

Wang Yaping je prvi put bila u svemiru još 2013., što je čini drugom Kineskinjom koja je boravila u svemiru.

Hina | 08.11.2021. / 09:45

Ilustracija Tiangong-1 (Foto: CMSA) (Foto: CMSA)

 Astronautkinja Wang Yaping u ponedjeljak je postala prva Kineskinja koja je izvela svemirsku šetnju, čiji je cilj nastavak izgradnje svemirske stanice na kojoj radi ta najmnogoljudnija azijska država.

Četrdesetjednogodišnja pilotkinja i pukovnica kineskih zračnih vojnih snaga, obavila je svoj dio posla u sklopu misije letjelice Shenzhou-13, lansirane sredinom listopada.

Slika nije dostupna Kineski astronauti odradili prvu svemirsku šetnju na novoj svemirskoj postaji Tiangong

Posada, koju uz pukovnicu čine i dvojica astronauta, na Tianheu (Nebeskoj harmoniji), jedinom od triju modula koji je već u orbiti, ostat će šest mjeseci, što je rekord za Kinu. Tri će modula na kraju tvoriti kinesku svemirsku postaju.

Njihova je misija nastaviti izgradnju postaje, ali i testirati sposobnost posade da izdrži ovako dugačak boravak u nultoj gravitaciji.

Uz generala Zhaija Zhiganga (55), zapovjednika misije, Wang Yaping izvela je šest i polsatnu šetnju svemirom u noći na ponedjeljak, priopćila je Kineska svemirska agencija zadužena za letove ljudi u svemir (CMSA).

Cilj ovog izleta bio je ugraditi nove elemente vanjske robotske ruke, osigurati pouzdanost opreme i testirati svemirska odijela nove generacije.

Svi planirani zadaci uspješno su obavljeni, stoji u priopćenju CMSA.

Treća svemirska šetnja sa svemirskog modula Tianhe ujedno je prvi izlazak u svemir posade letjelice Shenzhou-13, koja bi u narednim mjesecima trebala izvesti još jednu, a možda i dvije svemirske šetnje.

Wang Yaping je prvi put bila u svemiru još 2013., što je čini drugom Kineskinjom koja je boravila u svemiru.

Wang je poznata po tomu što je tijekom svojega prethodnog boravka u svemiru, zahvaljujući video vezi uživo održala predavanje iz fizike za 60 milijuna školaraca, a ovaj put to kani ponoviti.

Riječ je o petoj od jedanaest misija s posadom i bez posade, koliko će ih ukupno biti potrebno za izgradnju kineske svemirske postaje.

Ona bi trebala biti dovršena do kraja 2022. godine.

Nazvana Tiangong (Nebeska palača), po veličini će biti slična bivšoj sovjetsko-ruskoj postaji Mir (1986.-2001.), a očekuje se da potraje najmanje 10 godina.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti