Kineski astronauti koji su prije dva tjedna stigli na svemirsku postaju Tiangong bili su u nedjelju u prvoj svemirskoj šetnji, izvijestila je državna televizija.

Astronauti Liu Boming i Tang Hongbo prikazani su kako napuštaju postaju u svojim svemirskim odijelima radi višesatne misije u kojoj će instalirati opremu na vanjski dio stanice i provoditi testiranja.

To je druga kineska svemirska šetnja nakon one kineskog astronauta koji je 2008. godine izašao iz svemirske letjelice Shenzhou 7. Ta protekla misija potrajala je tek oko 20 minuta.

 

 

Kineski inženjeri razvili su novo svemirsko odijelo koje teži oko 100 kilograma, trebalo bi biti udobnije i omogućiti dulje misije u svemiru.

Trojica astronauta, predvođena zapovjednikom Nieom Haishengom, stigla su do kineske svemirske postaje prije dva tjedna u prvoj kineskoj svemirskoj misiji s ljudskom posadom u posljednjih pet godina.

Ondje bi trebali provesti tri mjeseca, a očekuje se da će obavljati radove na postaji, testirati ključne funkcije i provoditi znanstvene eksperimente.

Svemirska postaja trebala bi biti dovršena 2022. godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju