VIDEO: Astronauti otvorili prvi "svemirski frizerski salon": Nije baš precizno, ni jednostavno, ali je jedinstveno iskustvo

Video možda najbolje dočarava koliko je šišanje bez gravitacije i u prilično skučenom prostoru problematično.

Martina Čizmić | 28.12.2021. / 16:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Već smo navikli da astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji izvode različite eksperimente, ali i pokušavaju ostvariti privid normalnog života dok lete u Zemljinoj orbiti.

Tako su radili pizzu, slavili rođendane, pekli kolačiće, ali i "otvorili prvi frizerski salon u svemiru".

Naime, astronautima, baš kao i ostatku čovječanstva, raste kosa, a to nakon nekog vremena može postati gnjavaža. I dok prosječan čovjek, kad zaključi da je vrijeme za šišanje jednostavno ušeta u prvi frizerski salon, u svemiru je to nešto teže.

Slika nije dostupna Astronauti se počastili poznatim meksičkim specijalitetom s posebnim "svemirskim" dodatkom

Zato su astronauti, doslovno, uzeli stvari u svoje ruke i organizirali šišanje na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Međutim, ono što se činilo kao dobra i jednostavna ideja, odjednom je postao pravi izazov. Bez gravitacije, šišanje je prilično zahtjevno.

Uđite u svemirski frizerski salon gdje je brijač Raja Chari, čovjek s puno talenata, objavio je na Twitteru astronaut Matthias Maurer uz video svemirskog šišanja. Kako nitko od nas ne želi kosu u očima ili još gore, u našem sustavu, naš je aparat za šištanje opremljen usisavačem.

 

 

Video možda najbolje dočarava koliko je šišanje bez gravitacije i u prilično skučenom prostoru problematično. Osim toga, zahtjeva i dozu preciznosti kako astronauti ne bi bili prisiljeni obrijati glave.

Slika nije dostupna Svemirski filmaši sretno se vratili na Zemlju: Ostavili autograme na kapsuli kojom su se spustili

Slika nije dostupna Kako izgleda Međunarodna svemirska postaja iznutra? Astronaut otkriva sve njene tajne i zanimljivosti

O konačnom rezultatu nećemo previše. Jasno je da astronaut Chari nije profesionalni frizer niti je šišao kolegu u normalnim uvjetima, ali s obzirom na to da su naglasak stavili na praktičnosti, a ne stilu, možemo reći da su posao odradili prilično dobro.

Tko zna, možda u budućnosti posao svemirskog frizera i ne bude tako neobičan. Ali za sad, možemo samo preporučiti astronautima da se drže podalje od mašinice za šišanje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti