Već smo navikli da astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji izvode različite eksperimente, ali i pokušavaju ostvariti privid normalnog života dok lete u Zemljinoj orbiti.

Tako su radili pizzu, slavili rođendane, pekli kolačiće, ali i "otvorili prvi frizerski salon u svemiru".

Naime, astronautima, baš kao i ostatku čovječanstva, raste kosa, a to nakon nekog vremena može postati gnjavaža. I dok prosječan čovjek, kad zaključi da je vrijeme za šišanje jednostavno ušeta u prvi frizerski salon, u svemiru je to nešto teže.

Astronauti na ISS sa uzgojenim čili papričicama Astronauti se počastili poznatim meksičkim specijalitetom s posebnim "svemirskim" dodatkom

Zato su astronauti, doslovno, uzeli stvari u svoje ruke i organizirali šišanje na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Međutim, ono što se činilo kao dobra i jednostavna ideja, odjednom je postao pravi izazov. Bez gravitacije, šišanje je prilično zahtjevno.

Uđite u svemirski frizerski salon gdje je brijač Raja Chari, čovjek s puno talenata, objavio je na Twitteru astronaut Matthias Maurer uz video svemirskog šišanja. Kako nitko od nas ne želi kosu u očima ili još gore, u našem sustavu, naš je aparat za šištanje opremljen usisavačem.

 

 

Video možda najbolje dočarava koliko je šišanje bez gravitacije i u prilično skučenom prostoru problematično. Osim toga, zahtjeva i dozu preciznosti kako astronauti ne bi bili prisiljeni obrijati glave.

Julia Peresild, Klim Šipenko i Oleg Novicki Svemirski filmaši sretno se vratili na Zemlju: Ostavili autograme na kapsuli kojom su se spustili

Thomas Pesquet Kako izgleda Međunarodna svemirska postaja iznutra? Astronaut otkriva sve njene tajne i zanimljivosti

O konačnom rezultatu nećemo previše. Jasno je da astronaut Chari nije profesionalni frizer niti je šišao kolegu u normalnim uvjetima, ali s obzirom na to da su naglasak stavili na praktičnosti, a ne stilu, možemo reći da su posao odradili prilično dobro.

Tko zna, možda u budućnosti posao svemirskog frizera i ne bude tako neobičan. Ali za sad, možemo samo preporučiti astronautima da se drže podalje od mašinice za šišanje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju