Svemirski filmaši sretno se vratili na Zemlju: Ostavili autograme na kapsuli kojom su se spustili

Tijekom 12 dana snimili su sve predviđene svemirske sekvence unutar Međunarodne svemirske postaje.

Hina | 17.10.2021. / 08:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Ruska glumica i redatelj koji su 12 dana proveli na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) kako bi snimili prvi film u svemiru sletjeli su u nedjelju ujutro na Zemlju.

Svemirski brod Sojuz MS-18, s Julijom Peresildom, Klimom Čipenkom i kozmonautom Olegom Novickim, prizemljio je u kazahstanskoj stepi točno u predviđeno vrijeme, 4,36 sati ujutro. Ruska svemirska agencija je direktno prenosila slijetanje Sojuza.

Roskozmos je na Twitteru objavio da je spuštanje bilo uspješno i da se "ekipa dobro osjeća".

Kozmonauta i filmski dvojac je na mjestu slijetanja dočekao direktor ruske svemirske agencije Dimitrij Rogozin.

Želja je ruske ekipe, koja je 5. listopada poletjela s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu, bila preduhitriti konkurentski američki projekt s Tomom Cruiseom.

Njihov film privremenog naslova "Izazov" prikazuje kirurginju koja otputuje na ISS kako bi spasila život jednog kozmonauta.

U kontekstu rusko-američkog rivalstva, ta kinematografska avantura podsjeća na početak svemirskih istraživanja, 60 godina nakon što je tadašnji SSSR poslao u orbitu prvog čovjeka, Jurija Gagarina.

Inače, kako bi obilježili svoj povratak i "povijesni pothvat" filmska je ekipa po slijetanju ostavila svoje autograme na kapsuli kojom su se vratili. 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti