Kako izgleda Međunarodna svemirska postaja iznutra? Astronaut otkriva sve njene tajne i zanimljivosti

Francuski astronaut Thomas Pesquet preuzeo je ulogu turističkog vodiča i pripremio zanimljiv vodič kroz Međunarodnu svemirsku postaju.

Martina Čizmić | 05.10.2021. / 09:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Međunarodna svemirska postaja (ISS) već više od 20 godina dom je brojnim astronautima iz cijelog svijeta, koji istražuju svemir ali i provode različite eksperimente o tome kako bestežinsko stanje utječe na druge žive organizme.

Jedan od astronauta, Francuz Thomas Pesquet, dobro poznaje svaki kutak ISS-a jer na njemu boravi već gotovo 200 dana. Kako bi ostatku svijeta, koji neće imati priliku posjetiti ISS pojasnio kako ISS izgleda iznutra te čemu služe različiti moduli, Pesquet je snimio niz zanimljivih videa. Serija Space Station 360 tako gledateljima omogućuje da istražuju različite dijelove ISS-a.

Modul Destiny (Sudbina) lansiran je u veljači 2001. godine i nalazi se u središtu američkog dijela ISS-a, a namijenjen je provođenju eksperimenata u različitim disciplinama - od biologije do fizike. Kako izgleda, pogledajte sami.

Za one koji žele vidjeti kako izgledaju i drugi dijelovi ISS-a, Pesquet je snimio i druga zanimljiva videa. Tako primjerice, gledatelji mogu istražiti i Node 3, modul koji astronautima služi kao "dom" tijekom boravka na ISS-u.

Modul Node 1, odnosno od milja nazvan Unity (Jedinstvo) zapravo čini središte samog ISS-a, jer spaja ruske module s ostatkom postaje i jedan je od najstarijih dijelova ISS-a.

Modul Quest (Potraga) najmanji je modul na ISS-u, ali je i najbitniji za svemirske šetnje jer se upravo u njemu astronauti odijevaju za izlazak u svemir.

Iz modula Quest, astronauti prelaze u svojevrsno predvorje, prije izlaska iz samog ISS-a. Pesquet pokazuje što sve astronauti prolaze prije samog izlaska u svemirsku šetnju.

Modul Kibo japanski je dio ISS-a koji ima veoma zanimljive dijelove i mogućnosti. Gledatelji ga mogu i sami istražiti pomicanjem miša tijekom gledanja videa, kako bi bolje vidjeli sve dijelove.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti