Što sve čeka astronaute na povratku u kapsuli Crew Dragon?

Uspješnim spuštanjem dvojice astronauta u kapsuli Crew Dragon, okončat će se prva komercijalna misija NASA-e i SpaceX-a.

Martina Čizmić | 02.08.2020. / 15:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Astronauti Douglas Hurley i Robert Behnken današnji će dan provesti u različitim prijevoznim sredstvima. Dok se bude u kapsuli Crew Dragon koja je na putu prema Zemlji, ekipe NASA-e i SpaceX-a pripremaju sve za njihov siguran povratak koji bi se trebao dogoditi nešto poslije 20 sati (po hrvatskom vremenu).

 

 

Zanimljivo je kako još uvijek nije poznato gdje će točno astronauti prizemljiti (odnosno gdje će se kapsula spustiti). Zna se da će to biti na jednom od sedam potencijalnih mjesta slijetanja uz obalu Floride. Uragan koji trenutno bijesni uz njenu obalu mogao bi malo poremetiti planove i usmjeriti kapsulu na spuštanje dalje od obale. U svakom slučaju, ekipe će biti spremne.

Ovisno o putanji same kapsule, ekipa sastavljena od više od 40 stručnjaka iz SpaceX-a i NASA-e (od inženjera, spasioca, medicinskog osoblja, stručnjaka za teret, do posade broda), na brodovima Go Searcher i Go Navigator, uputit će se prema Meksičkom zaljevu odnosno Atlantskom oceanu.

Kapsula Crew Dragon u Zemljinu će atmosferu ući brzinom većom od 28 tisuća kilometara na sat i postići temperaturu od više od 1900 stupnjeva Celzija. Tijekom ulaska u atmosferu doći će do prekida u komunikaciji između kapsule i zapovjednog centra. Ta tišina bi trebala trajati oko šest minuta, nakon čega bi se astronauti ponovno trebali javiti i nastaviti s pripremama.

Kako bi ublažili pad kapsule, ugrađena su dva seta padobrana. Prvi će se otvoriti na visini od oko pet i pol tisuća kilometara dok se kapsula kreće brzinom od 560 kilometara na sat, dok će se drugi (glavni) padobran otvoriti na visini od oko dva kilometra i pri brzini od 190 kilometara na sat te tako usporiti kapsulu na brzinu od 24 kilometra na sat.

Nakon što se kapsula i astronauti sretno spuste u more, dva brza broda doći će do kapsule i provjeriti njeno stanje te postoje li kakve prepreke za njeno otvaranje. Nakon toga drugi brzi brod pokupit će padobrane, a glavni brod kapsulu i tek kad kapsula bude sigurno na brodu, bit će otvorena, a astronauti moći izaći van.

Prvo će ih pregledati medicinsko osoblje, a nakon toga će biti prebačeni na obalu ili brodom ili helikopterom, ovisno o vremenskim uvjetima i udaljenosti. Po dolasku na obalu, odmah će biti ukrcani na NASA-in zrakoplov koji će ih prevesti u bazu u Houston.

I dok se astronauti budu oporavljali od leta, ekipa SpaceX-a vratit će kapsulu u bazu SpaceX-a na Floridi i krenuti s analizom gomile podataka o letu, misiji i samoj kapsuli. Tom analizom, koja bi trebala trajati oko šest tjedana, završit će i prva komercijalna misija te otvoriti vrata sljedećoj koja bi trebala započeti krajem rujna ove godine, kada će četiri astronauta ponovno krenuti prema Međunarodnoj svemirskoj postaji na misiju koja bi trebala trajati šest mjeseci.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti