Stručnjaci pozivaju na uzbunu! Je li dron zaista sam i bez navođenja sa zemlje napao ljude?

Nije poznato što se točno dogodilo u ratu u Libiji u ožujku prošle godine, no UN-ov izvještaj sugerira kako je autonomni dron, bez inputa sa zemlje, samostalno donio odluku o napadu na ljude.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.05.2021. / 12:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Je li napravljen prvi korak prema scenariju iz Terminatora u kojem se roboti otimaju kontroli i okreću protiv ljudi? Iako službene potvrde nema, više je medija, pozivajući se na UN-ov izvještaj o Libiji, prenijelo informaciju kako je prošle godine zabilježen prvi slučaj u kojem je autonomna letjelica, bez ikakvih uputa od ljudi, sama “napala ljudsku metu”.

Slika nije dostupna Robotizacija vojske: Za deset godina čak četvrtina pripadnika britanskih oružanih snaga mogli bi biti - roboti

U tom UN-ovu izvještaju spominje se kako je u ožujku 2020. u sukobu između libijskih snaga i odmetnute vojne frakcije koju vodi Khalifa Haftar autonomna letjelica slijedila ljudsku metu i napala je. Nema potvrde da je napadnuta meta, tj. vojnik ubijen, no sama činjenica da je bespilotna letjelica sama odlučila napasti vojnika dovoljno je zabrinjavajuća.

Brojni stručnjaci i znanstvenici godinama upozoravaju na takav scenarij te su više puta zatražili zaustavljanje razvoja tzv. robota ubojica, odnosno robota i tehnologije koja bi na bojnim poljima djelovala potpuno autonomno. Osim što bi takvi roboti mogli napraviti greške te napasti svoju vojsku ili civile, najgori mogući scenarij jest onaj u kojem bi se, kao u spomenutom Terminatoru, takvi autonomni roboti jednom mogli odmetnuti i udružiti protiv ljudi.

Dron koji je u Libiji korišten napravila je turska vojno-tehnološka kompanija STM. Riječ je o modelu Kargu-2, koji je opremljen eksplozivnim nabojem i može ga se navoditi prema meti poput kamikaze. No osim što se njime udaljeno mogu upravljati ljudi, on ima i “visokoučinkoviti autonomni mod” te je programiran za napad na mete čak i u slučajevima kad nije povezan s operaterom sa zemlje, odnosno može se u potpunosti autonomno kretati i napadati mete.

Terminator Hoće li o životu i smrti odlučivati algoritmi i umjetna inteligencija? Potrebno je reagirati prije no što bude prekasno

Zak Kallenborn iz Nacionalnog konzorcija za proučavanje terorizma i reakcije na terorizam sa Sveučilišta u Marylandu, kaže kako bi to zaista mogao biti prvi slučaj u kojem je dron samostalno napao ljude i smatra kako je to poziv na uzbunu. Pita se koliko je pouzdan sustav prepoznavanja objekata te koliko često može pogriješiti u prepoznavanju meta. Slično razmišlja i Jack Watling iz britanske organizacije Royal United Services Institute, koji je upozorio da rasprava o robotima ubojicama mora biti “hitna i važna” jer tehnologija i njezin razvoj neće čekati da se ljudi dogovore.

Izvor: Fox News
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti