Hoće li o životu i smrti odlučivati algoritmi i umjetna inteligencija? Potrebno je reagirati prije no što bude prekasno

Austrija kreće u diplomatsku ofenzivu oko uspostave regulatornog okvira i donošenja konvencije s kojom bi se zabranilo korištenje robota ubojica koji bi na bojištima sami donosili odluke u metama napada.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.11.2020. / 11:04

Terminator (Foto: AFP)

Roboti i umjetna inteligencija već godinama ljudima uzimaju poslove, no mnogi su u strahu kako će uskoro početi odlučivati i o njihovim - životima. Vojske diljem svijeta već koriste različite oblike robota i umjetne inteligencije u ratovima te su se tehnologija pokazala iznimno uspješnom i ubojitom na bojnim poljima. No do sada, barem koliko je poznato, iza svog tog naoružanja ipak su stajali ljudi koji su odlučivali o metama napada te su davali instrukcije dronovima i drugom obliku pametnog naoružanja.

Slika nije dostupna Robotizacija vojske: Za deset godina čak četvrtina pripadnika britanskih oružanih snaga mogli bi biti - roboti

No u budućnosti to bi se moglo promijeniti. Iza zatvorenih vrata vojnih objekata u SAD-u, Rusiji i Izraelu, upozoravaju stručnjaci, već se godinama razvijaju autonomni oružani sustavi. Na njihovu opasnost upozoravaju brojni znanstvenici koji su čak i pokrenuli potpisivanje peticije s ciljem zabrane robota ubojica, a na isti problem prošli je tjedan upozorio austrijski šef diplomacije Alexander Schallenberg.

On je naglasio važnost postavljanja etičkih okvira oko uporaba moderne tehnologije, odnosno načina na koji bi se roboti i umjetna inteligencija trebali koristiti na bojištima budućih ratova te se ne smije dopustiti da AI odlučuje koga će napasti, tj. koga će ubiti. Odluku o životu ili smrti trebala bi donijeti osoba s potpunim moralno-etičkim razumijevanjem, a ne algoritam s jedinicama i nulama, smatra Schallanberg. Ono što je iznimno važno jest da se ta pravila donosu što prije i dok ne bude prekasno: Moramo postaviti pravila prije nego roboti ubojice stignu na bojišta naše planete, komentirao je za njemačke medije.

Slika nije dostupna Ne umaraju se, rade u svim uvjetima i nikad neće "trepnuti": Američka vojska testirala robotske pse u vojnoj vježbi

Kako bi potaknuli međunarodnu zajednicu na ozbiljnije pristupanje toj temi, sljedeće godine organizirat će konferenciju u Beču s ciljem pokretanja procesa koji bi trebao rezultirati donošenjem međunarodne konvencije o uporabi umjetne inteligencije na bojištima, u čemu bi trebali sudjelovati predstavnici država, znanstvenici, ali i civilne organizacije.

Izvor: DW

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti