Američka vojna zračna baza Nellis, u saveznoj državi Nevadi, dobila je proteklog tjedna sigurnosno pojačanje u obliku robotskih pasa VIsion 60, koje je razvila tvrtka Ghost Robotics. Roboti su bili dio vojne vježbe osiguranja zračne piste od neprijateljskog napada.

Ghost Robotics dobio je još u travnju ugovor s američkim ratnim zrakoplovstvom za razvoj i pripremu svojih robota za borbene misije.

U vježbi koja je održana u vojnoj zračnoj bazi Nellis sudjelovali su osim regularnih vojnih snaga i pripadnici zračne nacionalne garde iz svih dijelova SAD-a. Vježba je osmišljena tako da testira Napredni sustav upravljanja borbom (Advanced Battle Management System) iduće generacije.

Riječ je o o najmodernijem sustavu dizajniranom tako da ratnim zapovjednicima pruža sposobnost kontroliranja vojnom imovinom američkog ministarstva obrane u stvarnom vremenu, ističu u američkom ratnom zrakoplovstvu.

Roboti Vision 60 vojna su verzija četveronožne bespilotne zemaljske kretajuće platforme (Quadrupedal Unmanned Ground Vehicle) tvrtke Ghost Robotics, a dizajnirani su za prikupljanje obavještajnih podataka, nadzor, misije izviđanja terena, distribuciju komunikacije te sveprisutnog osiguranja.

Iz Ghost Roboticsa tvrde da njihov vojni robotski pas radi na svim terenima i u svim vremenskim uvjetima, a odlikuje ga i smanjena mehanička kompleksnost te trajnost, okretnost i izdržljivost. Cijena njegova održavanja i slanja u misije također je smanjena.

U spomenutoj misiji u Nellisu roboti Vision 60 omogućili su vojnicima povećanu vizualnu procjenu područja, kao i mogućnost čuvanja većeg opsega terena.

Robotski su psi tijekom misije čuvali i vojne zrakoplove koji su u bazi sletjeli na brzinsko punjenje gorivom.

Drugi detalji vježbe nisu poznati, no američki mediji primijetili su korištenje različitih verzija platforme Vision 60, što je samo dokaz njezine modularnosti i prilagodljivosti potrebama pojedine misije.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju