Tajna koju je dosad znala tek šačica ljudi: Pepeo legendarnog Scottyja iz Zvjezdanih staza već je 12 godina na ISS-u

Tek je šačica ljudi dosad znala da je pepeo Jamesa Doohana, popularnog glavnog inženjera Montgomeryja Scotta iz originalne televizijske serije Zvjezdane staze, još 2008. godine završio na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Branimir Vorša | 28.12.2020. / 16:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Već 12 godina pepeo popularnog Scottyja iz originalnih Zvjezdanih staza nalazi se na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), a londonski Times sad je objavio i fascinantnu priču o tome kako se to dogodilo.

Doohan je preminuo 2005. godine u 85. godini života, a njegova obitelj htjela je ispuniti njegovu želju da ode na ISS.

Službeni upiti da se Doohanov pepeo prebaci na ISS su odbijeni, ali Richard Garriott, jedan od prvih privatnih putnika na svemirsku postaju, uspio je prokrijumčariti dio Doohanovog pepela u modul Columbus na ISS-u. Garriott je rekao da je na put ponio laminiranu sliku Doohana te dio njegovog pepela, koje je sakrio ispod poda navedenog modula.

Nikome nije ništa rekao o tome, za to su znali u tom trenutku samo on i Doohanova obitelj.

To je izvedeno u potpunoj tajnosti. Njegova obitelj bila je vrlo zadovoljna što je njegov pepeo dospio tamo gore, ali su istovremeno bili razočarani jer o tome nisu mogli javno govoriti toliko dugo vremena. Sad je proteklo dovoljno vremena pa možemo, rekao je Garriott.

No, Doohan je imao još avantaura nakon smrti, jer je dio njegovog pepela bio i u raketi Falcon 1 SpaceX-a, još 2008. godine. Ta je raketa eksplodirala nekoliko minuta nakon polijetanja pa se Doohanov pepeo, odnosno dio njega, još jednom vinuo u svemir u raketi Falcon 9 2012. godine.

Kako piše Times, Doohan je tako posthumno postao čovjek s najviše proputovanih svemirskih milja. Točnije, dosad je njegov pepeo proputovao 1,7 milijardi milja u svemiru i obišao Zemlju 70.000 puta.

Doohanov sin Garriottu je zahvalan za ispunjenje očeve najveće želje.

Ono što je učinio bilo je dirljivo. To je značilo tako puno meni i obitelji, a puno bi značilo i mom ocu, rekaoje Chris Doohan.

Izvor: Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti