Veliki i ambiciozni planovi: Evo što sve Tesla namjerava ostvariti do 2020. godine

Novi modeli električnih vozila, električni kamioni, potpuno autonomna vozila, proizvodnja milijun automobila godišnje samo su neki od planova Elona Muska do 2020.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.07.2017. / 07:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Počele su isporuke prvih Modela 3 te je ovaj automobil koji bi trebao pokrenuti revoluciju električnih vozila, samo dio velikih planova Elona Muska i Tesle koji do 2020. žele predstaviti nove modele automobila i kamiona, povećati domet vozila i pretvoriti Teslu u energetsku kompaniju. Evo što Tesla i Musk žele postići do 2020:

Dovršiti veliku tvornicu baterija u Nevadi – ova je tvornica, slažu se analitičari, ključ za Teslinu budućnost jer se očekuje da će smanjiti troškove proizvodnje baterija za 30 posto. Trebala bi u potpunosti proraditi već tijekom sljedeće godine, a iz Tesle kažu da će u ovoj tvornici napraviti više baterija, nego što su ih 2013. zajedno napravili svi proizvođači litij-ionskih baterija.

Lansirati kompaktni SUV – prošle godine Musk je najavio predstavljanje još jednog kompaktnog SUV-a, Modela Y, no tek je prije par mjeseci rekao kada bi se ovaj automobil trebao pojaviti na tržištu – krajem 2019. ili početkom 2020. te će biti napravljen na posebnoj platformu, različitoj od platforme Modela 3.

Električni kamion – u lipnju Musk je najavio kako surađuju s velikim kamionskim kompanijama na dizajnu prvog Teslinog električnog kamiona. Prototip ovog vozila možemo očekivati već krajem rujna, a Musk je nedavno rekao kako su ga prikazali nekim prijevozničkim kompanijama i "svi su bili oduševljeni i zanima ih samo kada i koliko komada mogu naručiti ". Trenutno još nema informacija kada bi se ovaj kamion mogao pojaviti na tržištu.

Predstavljanje pick-upa – kada je govorio o električnom kamionu, Musk je rekao kako njihov plan uključuje i predstavljanje pick-upa, a njega možemo očekivati krajem sljedeće ili u prvoj polovici 2019. godine.

Povećanje dosega električnih vozila – najveći problem većina vlasnika e-automobila jest mali broj dostupnih punionica, iako je njihov broj sve veći. Ovaj problem Tesla će riješiti na dva načina – izgradnjom dodatnih punionica, ali i povećavanjem dosega automobila s jednim punjenjem baterije na tisuću kilometara. S obzirom da je trenutno službeno domet Modela S P1000D nešto više od 500 kilometara, pred ovom je kompanijom veliki posao.

Potpuno autonomni automobili – napredak na ovom polju sve je veći, a želja svih u Tesli je da 2020. njihov autopilot bude potpuno autonoman, no problem koji bi mogao stopirati Teslu u ispunjenju ovih želja jest regulativa, odnosno zakoni koji bi to omogućili.

Proizvodnja 500 tisuća automobila godišnje – tijekom 2015. Tesla je proizvela nešto više od 50 tisuća vozila, a za sljedeću godinu plan je napraviti minimalno 500 tisuća – svjesni su da je plan "agresivan", no vjeruju kako će ga uspjeti ispuniti.

Milijun automobila godišnje 2020. – govoreći o agresivnim planovima, Musk i ekipa vjeruju kako će 2020. proizvoditi čak milijun automobila godišnje. S obzirom na potražnju za Modelom 3 (više od pola milijuna ljudi rezerviralo je ovo vozilo), sve veću popularnost električnih vozila i nove modele koji dolaze, ovaj plan mogao bi biti ostvariv.

Superpunjači – broj superpunjača na kojima se Teslini automobili mogu napuniti za oko pola sata već je veći od 6 tisuća, a do kraja godine ta bi brojka mogla biti veća od 10 tisuća.
Tesla će postati energetska kompanija – osim razvoja električnih vozila, Tesla želi proizvoditi energiju koja će napajati ta vozila

Tesla Network – jednom kada Teslini automobili budu potpuno autonomni, njihovi vlasnici putem posebne aplikacije moći će ih dodati Tesla Networku i iznajmljivati ih drugim korisnicima dok su oni na praznicima, na poslu i slično i tako zarađivati novac od svog automobila.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti