Počele su isporuke prvih Modela 3 te je ovaj automobil koji bi trebao pokrenuti revoluciju električnih vozila, samo dio velikih planova Elona Muska i Tesle koji do 2020. žele predstaviti nove modele automobila i kamiona, povećati domet vozila i pretvoriti Teslu u energetsku kompaniju. Evo što Tesla i Musk žele postići do 2020:

Dovršiti veliku tvornicu baterija u Nevadi – ova je tvornica, slažu se analitičari, ključ za Teslinu budućnost jer se očekuje da će smanjiti troškove proizvodnje baterija za 30 posto. Trebala bi u potpunosti proraditi već tijekom sljedeće godine, a iz Tesle kažu da će u ovoj tvornici napraviti više baterija, nego što su ih 2013. zajedno napravili svi proizvođači litij-ionskih baterija.

Lansirati kompaktni SUV – prošle godine Musk je najavio predstavljanje još jednog kompaktnog SUV-a, Modela Y, no tek je prije par mjeseci rekao kada bi se ovaj automobil trebao pojaviti na tržištu – krajem 2019. ili početkom 2020. te će biti napravljen na posebnoj platformu, različitoj od platforme Modela 3.

Električni kamion – u lipnju Musk je najavio kako surađuju s velikim kamionskim kompanijama na dizajnu prvog Teslinog električnog kamiona. Prototip ovog vozila možemo očekivati već krajem rujna, a Musk je nedavno rekao kako su ga prikazali nekim prijevozničkim kompanijama i "svi su bili oduševljeni i zanima ih samo kada i koliko komada mogu naručiti ". Trenutno još nema informacija kada bi se ovaj kamion mogao pojaviti na tržištu.

Predstavljanje pick-upa – kada je govorio o električnom kamionu, Musk je rekao kako njihov plan uključuje i predstavljanje pick-upa, a njega možemo očekivati krajem sljedeće ili u prvoj polovici 2019. godine.

Povećanje dosega električnih vozila – najveći problem većina vlasnika e-automobila jest mali broj dostupnih punionica, iako je njihov broj sve veći. Ovaj problem Tesla će riješiti na dva načina – izgradnjom dodatnih punionica, ali i povećavanjem dosega automobila s jednim punjenjem baterije na tisuću kilometara. S obzirom da je trenutno službeno domet Modela S P1000D nešto više od 500 kilometara, pred ovom je kompanijom veliki posao.

Potpuno autonomni automobili – napredak na ovom polju sve je veći, a želja svih u Tesli je da 2020. njihov autopilot bude potpuno autonoman, no problem koji bi mogao stopirati Teslu u ispunjenju ovih želja jest regulativa, odnosno zakoni koji bi to omogućili.

Proizvodnja 500 tisuća automobila godišnje – tijekom 2015. Tesla je proizvela nešto više od 50 tisuća vozila, a za sljedeću godinu plan je napraviti minimalno 500 tisuća – svjesni su da je plan "agresivan", no vjeruju kako će ga uspjeti ispuniti.

Milijun automobila godišnje 2020. – govoreći o agresivnim planovima, Musk i ekipa vjeruju kako će 2020. proizvoditi čak milijun automobila godišnje. S obzirom na potražnju za Modelom 3 (više od pola milijuna ljudi rezerviralo je ovo vozilo), sve veću popularnost električnih vozila i nove modele koji dolaze, ovaj plan mogao bi biti ostvariv.

Superpunjači – broj superpunjača na kojima se Teslini automobili mogu napuniti za oko pola sata već je veći od 6 tisuća, a do kraja godine ta bi brojka mogla biti veća od 10 tisuća.
Tesla će postati energetska kompanija – osim razvoja električnih vozila, Tesla želi proizvoditi energiju koja će napajati ta vozila

Tesla Network – jednom kada Teslini automobili budu potpuno autonomni, njihovi vlasnici putem posebne aplikacije moći će ih dodati Tesla Networku i iznajmljivati ih drugim korisnicima dok su oni na praznicima, na poslu i slično i tako zarađivati novac od svog automobila.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju