WHO revidirao preporuke: Lijek za COVID-19 koji je zagovarao Donald Trump "ne bi se trebao koristiti u liječenju oboljelih"

WHO u priopćenju napominje da je njihova preporuka takozvana aktualna smjernica kada su posrijedi potencijalni lijekovi za liječenje COVID-19.

Hina | 02.03.2021. / 09:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Lijek hidroksiklorokin, koji je Donald Trump svojedobno 'proglasio' revolucionarnim u suzbijanju širenja koronavirusa, ne bi se trebao koristiti u procesu liječenja COVID-19 i nema značajan učinak na već zaraženim pacijentima, priopćilo je u utorak stručno vijeće Svjetske zdravstvene organizacije.

Protuupalni lijek ne bi trebalo koristiti u borbi protiv pandemije koronavirusa, stoji u novim smjernicama WHO-ova stručnog panela objavljenim u britanskome medicinskom časopisu BMJ, a "ne isplati se" istraživati ​​ga ni u budućim studijama kao potencijalni lijek za COVID-19.

Naša "snažna preporuka", ističu stručnjaci, utemeljena je na čvrstim dokazima proizašlima iz šest randomiziranih kontroliranih istraživanja u kojima je sudjelovalo više od 6000 ispitanika. Jedna grupa sudionika studija bila je izložena COVID-19, a druga nije, dodaju znanstvenici.

Bivši američki predsjednik Donald Trump je, u ožujku prošle godine izjavio da bi hidroksiklorokin mogao biti revolucionaran u promjeni smjera širenja pandemije koronavirusa. Tada je kazao da ga i sam uzima, čak i nakon što je američki regulator za lijekove, američka Uprava za hranu i lijekove (FDA), upozorio da njegova učinkovitost i sigurnost nisu dokazane.

Stručnjaci WHO-a danas "procjenjuju da ovaj lijek ne bi baš svi ocijenili korisnim" u liječenju COVID-19.

Stručni panel smatra da ovaj lijek više ne spada u istraživačke prioritete i da bi se resursi trebali usmjeriti na procjenu ostalih perspektivnijih lijekova kako bi se spriječila zaraza i širenje COVID-19, navode u smjernicama.

WHO u priopćenju napominje da je njihova preporuka takozvana aktualna smjernica kada su posrijedi potencijalni lijekovi za liječenje COVID-19.

Naime, smjernice se ažuriraju u skladu s pojavom novih informacija i dokaza i osmišljene su da bi liječnicima i pružateljima zdravstvenih usluga omogućile pravodobne savjete o načinima koje će primjenjivati u liječenju ove respiratorne bolesti te da bi im pomogle u donošenju što boljih i korisnijih odluka za pacijente.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti