Zanimljivo, ali i nespretno rješenje moglo bi riješiti najveći problem električnih vozila

Mnogi će se na prvi pogled nasmijati, no ideja o prikolici s baterijom u biti nije tako ni loša, iako je teško da će biti masovno prihvaćena.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.02.2020. / 17:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kada se govori o negativnim stranama električnih automobila, najčešće se govori o baterijama. Te se teme dotakao i "friški" vlasnik električnog Porschea Bill Gates koji uživa u vožnji sa svojim električnim ljubimcem na četiri kotača, no i on smatra kako su baterije, kao i njihovo punjenje problem za potencijalne vlasnike vozila na struju.

U većini slučajeva, barem za prosječne korisnike koji dnevno voze kraće i gradske dionice, baterija koja može izdržati 200-250 kilometara sasvim je dovoljna. No problem je kada se vlasnici odluče na neko duže putovanje, što je jednom do dva puta godišnje. Usprkos sve većem broju punjača veće snage, njihov broj i dalje nije dovoljan.

Veliki broj vozača vjerojatno neće privući ni rješenje francuskog startupa EP Tender, no svakako je riječ o zanimljivom, čak i praktičnom rješenje. Naime, umjesto kupovine (skupljeg) automobila s jačom baterijom, korisnici koji se većinom voze po gradu i samo im rijetko treba jača baterija na nekom dužem putovanje, mogu na autocesti pokupiti – prikolicu s baterijom.

Da, umjesto punjenja baterije, dovoljno je povezati malu prikolicu sa 60 kWh baterijom koja će biti postavljena na odmorištima autocesta i putovanje se može odmah nastaviti. Pri kraju putovanja, prikolica se ostavi na drugom odmorištu uz autocestu ili nekom drugom mjestu tako da cijela vožnja može proći bez dugih prekida i bez straha hoće li baterija izdržati do destinacije, odnosno hoće li stanice za punjenje postavljene putem biti slobodne.

EP Tender trenutačno je u pregovorima s Renaultom i PSA Groupom u Francuskoj kako bi se njihova vozila opremila prikladnom opremom za povezivanje s prikolicom. Ideja je svakako zanimljiva te će biti zanimljivo vidjeti hoće li je prihvatiti automobilske kompanije, ali i korisnici koji bi njihovo korištenje trebali platiti 34 eura po najmu.

Izvor: Elektrek

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti