Zeleni čaj smanjuje rizik od smrti kod osoba koje su preživjele moždani ili srčani udar, a kava će kod zdravih smanjiti rizik da se dogode

Redovita konzumacija zelenog čaja može dovesti do sprječavanja novih kardiovaskularnih događaja kod osoba koje su preživjele moždani ili srčani udar, dok redovita konzumacija kave spriječava takve događaje kod zdravih pojedinaca, pokazala je najnovija studija.

Branimir Vorša | 05.02.2021. / 07:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 

Ljudi koji su preživjeli moždani i srčani udar mogu smanjiti višestruke uzročnike smrti te spriječiti buduće kardiovaskularne poteškoće svakodnevnim unosom zelenog čaja, pokazala je najnovija studija. U istoj studiji otkriveno je i da dnevna konzumacija kave pomaže osobama koje su preživjele srčani udar na način da smanjuje rizik od novog srčanog udara, a može i spriječiti nastanak srčanog ili moždanog udara kod zdravih pojedinaca.

 

Prethodna istraživanja proučavala su blagodati zelenog čaja i kave na zdravlje srca kod ljudi bez povijesti kardiovaskularnih bolesti ili kancerogenih bolesti. Ono što su znanstvenici u studiji koja je objavljena u stručnom časopisu Stroke pokušali otkriti, su učinci konzumiranja zelenog čaja i kave nakon što osoba preživi moždani ili srčani udar.

Postoji snažna potreba za znanstvenim dokazima oko životnog stila među osobama koje su preživjele moždani ili srčani udar, obzirom na ubrzano starenje stanovništva i potrebe za povećanjem životnog vijeka nakon tih kardiovaskularnih događaja, ističe Jiroyasu Iso, profesor javnog zdravstva na japanskom sveučilištu Osaka i jedan od autora studije.

Znanstvenici su u toj studiji analizirali podatke više od 46.000 pojedinaca u dobi između 40 i 79 godina, od kojih je njih 60 posto bilo ženskog spola. Podatke su uzeli iz već postojeće studije za procjenu rizika od raka koja je provedena u 45 lokalnih zajednica diljem Japana.

Sudionici te studije zamoljeni su da sami ispune upitnik, a među brojnim pitanjima su bila i ona koja se tiču prehrambenih navika. Nakon toga ispitanici su podijeljeni u grupe prema povijesti moždanih udara, povijesti miokardijalne infrakcije te bez povijesti bolesti vezane za moždani ili srčani udar.

Nakon toga znanstvenici su analizirali koliko često su ispitanici konzumirali zeleni čaj ili kavu. Kao tipičnu mjeru za šalicu čaja uzeli su jedan decilitar (100ml), a kao tipičnu mjeru za šalicu kave 1,5 decilitara (150ml).

Kad su dobivene podatke, otkrili su da su osobe koje su preživjele moždani udar koje su pile najmanje sedam šalica zelenog čaja dnevno smanjile rizik smrtnosti od svih uzroka za oko 62 posto. Kod sudionika studije bez povijesti bolesti moždanog ili srčanog udara, znanstvenici nisu primijetili statistički značajnu povezanost sa smanjenim rizikom smrtnosti od svih uzroka.

Osobe koje su preživjele infarkt i koje su pile jednu šalicu kave dnevno, smanjile su rizik od smrti za otprilike 22 posto, nasuprot onih sudionika studije koji kavu ne piju regularno.

Studija je pokazala i da su osobe bez povijesti bolesti moždanog ili srčanog udara, koje su konzumirale jednu ili više šalica kave tjedno, smanjile rizik od smrti za 14 posto, nasuprot osoba koje ne konzumiraju kavu.

Ono što je studija zapravo pokazala jest da redovita konzumacija zelenog čaja može dovesti do sprječavanja novih kardiovaskularnih događaja kod osoba koje su preživjele moždani ili srčani udar, dok redovita konzumacija kave sprječava takve događaje kod zdravih pojedinaca.

Iso ističe da je oba pića najbolje konzumirati bez nepotrebnog dodavanja šećera.

U studiji se isto tako ističe da je ona isključivo promatračke naravi i da nije ustanovljeno zašto točno konzumacija zelenog čaja i kave smanjuje rizik od kardiovaskularnih događaja. Za to će biti potrebna dodatna istraživanja.

 

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti