Želite dodatno zaštititi svoju privatnost? Sakrijte osjetljive fotografije i videa u posebnu zaključanu mapu

Locked Folder omogućuje korisniku da pojedine fotografije i videa prebaci u zasebnu mapu i zaključa ih lozinkom ili biometrijskim ključem.

Martina Čizmić | 04.12.2021. / 09:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Gotovo svatko od nas u svom pametnom telefonu ima stotine (a neki i tisuće) fotografija i videa. Među njima se nađe i nekoliko onih koje baš i nisu za javnost.

Nova mogućnost, koja polako dolazi na Android uređaje, omogućit će korisnicima da takve "nezgodne fotografije i videa" skloni iz Galerije u posebno osiguranu mapu.

Slika nije dostupna Google priznao da je privatna videa oko 100.000 korisnika slao potpunim strancima

Prvi put je opcija Google Photos, Locked Folder, predstavljena na Googleovom telefonu Pixel ovog ljeta, a sad postaje dostupna i ostalim korisnicima.

Locked Folder omogućuje korisniku da pojedine fotografije i videa prebaci u zasebnu mapu i zaključa ih lozinkom ili biometrijskim ključem. Na taj način fotografije i dalje ostaju pohranjene na samom uređaju, ali nisu vidljive u Galeriji ni u pohrani u oblaku.

Prema trenutno dostupnim informacijama, ova se opcija prvo pojavila kod korisnika koji imaju Samsungove i One Plusove telefone s Android 6 ili starijim. A iz Googlea ističu kako bi uskoro trebala biti dostupna i drugim korisnicima Androida. Korisnici iOS-a svoje će osjetljive fotografije moći zaključati početkom sljedeće godine.

Kako biste provjerili imate li i vi ovu opciju, potrebno je otvoriti aplikaciju Google Photos na vašem pametnom telefonu. Odabrati opciju Library (Zbirka), Utilities (Dodatne mogućnosti) i tamo pronaći Locked Folder (Zaključana mapa). Nakon toga dovoljno je aktivirati mapu klikom na Set up Locked Folder (Postavi zaključanu mapu) te pratiti upute na ekranu.

Slika nije dostupna Heroji u boji: Umjetna inteligencija udahnula nov život crno-bijelim fotografijama iz Domovinskog rata

Nakon što postavite zaključanu mapu, dovoljno je u Galeriji odabrati fotografije koje želite spremiti na sigurno i klikom na dodatne opcije odabrati prebacivanje u zaključanu mapu.

Kad su jednom prebačene u zaključanu mapu, ostaju tamo dok ih ne prebacite ili obrišete. I na kraju napomena, s obzirom na to da se fotografije ne arhiviraju u oblak, bit će obrisane ako deinstalirate Google Photos ili vratite uređaj na tvorničke postavke.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti