Heroji u boji: Umjetna inteligencija udahnula nov život crno-bijelim fotografijama iz Domovinskog rata

Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju, crno-bijele fotografije dobile su nov život, a heroji su sad - u boji.

Martina Čizmić | 18.11.2021. / 11:10

Muzej policije čuva veliku arhivu fotografija snimljenih tijekom Domovinskog rata. Neke od tih fotografija snimljene su na crno-bijelom 35mm filmu i svjedoče teškim trenucima tijekom rata.

Dio fotografija, točnije njih 50, dobilo je nov život kad su prebačene u digitalni oblik i obojane zahvaljujući umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju. Objavljene su u sklopu Instagram izložbe Heroji u boji, kreirane povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

U svakoj od 50 objava iz arhive Muzeja policije prva je fotografija novo generirani kolor dok je druga crno-bijeli izvornik i svaka od njih priča jedan dio povijesti, neizvjesnosti i hrabrosti kroz četiri burne godine (1991. do 1995.) stvaranja slobodne i samostalne države koju danas poznajemo.

Hrvatska je policija tom stvaranju dala nemjerljiv doprinos i do sada su junaci s ovih fotografija bili crno-bijeli. Od danas su ti heroji – u boji, ističu na stranicama izložbe koju možete pogledati na linku

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti