Žene u trudnoći imaju veći rizik od težih posljedica zaraze koronom, zahtjevaju intenzivnije liječenje

Nova studija pokazala je da su trudnice izložene većem riziku od težih posljedica zaraze s COVID-19, a iako nemaju toliko simptoma, potrebnija im je intenzivna njega.

Branimir Vorša | 02.09.2020. / 14:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Studija objavljena u znanstvenom časopisu British Medical Journal pokazala je da su trudnice podložnije većem riziku od posljedica zaraze s COVID-19 bolesti te da je izglednije da zbog toga imaju i preuranjeni porođaj.

Navedena studija je pokazala trudnice imaju tendenciju manje pokazivati simptome bolesti, no da im potrebna veća intenzivna njega ako imaju COVID-19.

Istraživanje je provedeno nad 11.000 žena, a proveo ga je međunarodni tim stručnjaka, s bazom na sveučilištu u Birminghamu. Ono je zapravo zasnovano na prikupljanju informacija iz 77 studija iz raznih zemalja svijeta te je omogućilo aktualne dokaze o učestalosti, simptomima i ishodu liječenja trudnica koje su bile pozitivne na COVID-19.

Faktor rizika vezan za COVID-19, pokazalo je istraživanje, raste sa višom starosnom dobi trudnice, većim indeksom tjelesne mase, kroničnim visokim tlakom i postojećom dijagnozom dijabetesa.

Žene bi trebale što je ranije u trudnoći biti u kontaktu sa svojim liječnikom opće prakse, kaže profesorica Bev Lawton.

Trudnice s COVID-19 dijagnozom imaju povećan rizik od preuranjenog porođaja, no dobra vijest je da su slučajevi mrtvorođenih beba ili smrti bebe nakon porođaja rijetki.

Isto tako, studija je pokazala da žene u trudnoći nemaju veći rizik od zaraze novim koronavirusom.

Ono što strani stručnjaci naglašavaju kao iznimno važno, jest da se žene u trudnoći svakako cijepe protiv gripe, jer gripa u trudnoći može biti jako opasna.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), trudnice su prve na popisu ugroženih skupina koje bi se obavezno trebale cijepiti protiv gripe, a tek iza njih na listi su osobe starije životne dobi.

WHO je i sam djelomično financirao to istraživanje.

Izvor: nzherald.co.nz

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti