Znanstvenici tvrde da su pronašli fosil dinosaura ubijenog na dan udara asteroida koji je istrijebio njihovu vrstu sa Zemlje: "To otkriće je apsolutno ludilo"

U znanstvenoj zajednici se smatra da su, kada je asteroid širok 12 kilometara (otprilike veličine Mount Everesta) udario u Meksički zaljev, svi neleteći dinosauri izbrisani s lica Zemlje.

Branimir Vorša | 11.04.2022. / 11:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici tvrde da su pronašli fosil dinosaura ubijenog prije 66 milijuna godina, na dan kad je u Zemlju udario asteroid koji je zapravo istrijebio dinosaure s našeg planeta.

Znanstvenici kažu da se savršeno očuvana noga dinosaura thescelosaurusa, zajedno s ljuskavom kožom, može datirati u vrijeme masovnog izumiranja dinosaura zbog prisutnosti krhotina od udarca, piše BBC.

Uvriježeno je mišljenje da su, kada je asteroid širok 12 kilometara (otprilike veličine Mount Everesta) udario u Meksički zaljev, svi neleteći dinosauri izbrisani s lica Zemlje.

Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili groblje pretpovijesnih letećih gmazova u čileanskoj pustinji

BBC-jev dokumentarac bavi se mnoštvom fosila pronađenih na lokalitetu Tanis u Sjevernoj Dakoti u SAD-u, a jedan od njih uključuje i nogu thescelosaurusa te kožu triceratopsa. Nalazište je bogato dobro očuvanim fosilima, uključujući ribe, kornjaču, pa čak i embrij letećeg pterosaura umotanog u jaje.

Znanstvenici vjeruju da su sićušne čestice rastaljenog kamena nalik staklu koje su se nalazile u škrgama ribljih fosila pronađenih na tom mjestu zapravo nastale pri udaru asteroida prije 66 milijuna godina.

Imamo toliko detalja na toj lokaciji koji nam govore što se dogodilo iz trenutka u trenutak. Gotovo kao da to gledamo u nekom filmu, rekao je za BBC Robert DePalma, diplomirani student sa Sveučilišta Manchester i voditelj nalazišta Tanis.

Profesor Phil Manning, DePalmin nadzornik u Manchesteru, rekao je za BBC da je otkriće apsolutno ludilo i nešto o čemu nikada nije sanjao u cijeloj svojoj karijeri.

Slika nije dostupna Fosili riba pomogli znanstvenicima utvrditi kad je Zemlju udario asteroid koji je pobio dinosaure

Vremenski period koji možemo pronaći na ovom mjestu je izvan naših najluđih snova. Ovo stvarno ne bi trebalo postojati, a apsolutno je prelijepo, istaknuo je Manning.

Dokumentarac, koji je zapravo sniman tri godine, bit će objavljen 15. travnja.

No, BBC je također rekao da je pozvao vanjske konzultante da provjere uzorke.

Profesor Paul Barrett iz londonskog Prirodoslovnog muzeja pogledao je nogu i rekao da je riječ o thescelosaurusu, koji je vjerojatno umro gotovo trenutno.

Fosil je iz skupine dinosaura za koju nismo imali nikakve prethodne zapise o tome kako je izgledala njihova koža i to vrlo uvjerljivo pokazuje da su te životinje bile vrlo ljuskave poput guštera. Nisu bile pernate kao njihovi suvremenici koji su jeli meso, rekao je Barrett.

Međutim, profesor Steve Brusatte, vanjski konzultant za dokumentarni film sa Sveučilišta u Edinburghu, rekao je da je zasad skeptičan prema nalazima dinosaura i da bi volio da se hipoteze podvrgnu ispitivanju kolega.

Te ribe s kuglicama u škrgama apsolutno upućuju na asteroid. No za neke druge tvrdnje, rekao bih da imaju puno posrednih dokaza koji još nisu dani na ocijenjivanje, dodao je.

Slika nije dostupna Znanstvenici tvrde da su razriješili još jedan misterij: Otkud je došao asteroid koji je izbrisao dinosaure sa Zemlje?

Profesor Brusatte je rekao i da je moguće da su neke od životinja umrle prije udara asteroida, ali da su mogle biti ekshumirane, a zatim ponovno zakopane uslijed udara. U konačnici, Brussate je priznao da kvaliteta fosila nadmašuje kontroverzu o vremenu događaja.

Za neka od ovih otkrića, međutim, je li uopće važno jesu li umrli na dan udara ili nekoliko godina prije? Jaje pterosaura s embrijem pterosaura unutra je super rijetko; ne postoji ništa slično iz Sjeverne Amerike. Ne mora sve biti o asteroidu, zaključio je.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti