Znanstvenici tvrde da su razriješili još jedan misterij: Otkud je došao asteroid koji je izbrisao dinosaure sa Zemlje?

U prosjeku, asteroid koji je širi od 10 kilometara s vanjskog ruba pojasa krene na putanju prema Zemlji jednom u 250 milijuna godina.

Martina Čizmić | 10.08.2021. / 14:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici već dugo znaju da je udar asteroida odgovoran za kataklizmičke promjene na Zemlji koje su izbrisale dinosaure i otvorile prostor za razvoj novih vrsta. Među kojima je i čovjek. Naime, kad je asteroid udario u Zemlju, uzrokovao je podizanje velike količine materijala (prašine i kamenja) u atmosferu. Iako to nije blokiralo Sunce u potpunosti, dovoljno je blokiralo sunčevu svjetlost da se poremeti ekosustav i uzrokuje nestanak, procjenjuje se, tri četvrtine života na Zemlji.

No, znanstvenici nisu bili sigurni otkud je došao taj asteroid koji je u potpunosti promijenio povijest Zemlje. Sad su, čini se, riješili taj misterij i to uz pomoć moderne tehnologije.

Kako su objavili u studiji koja je izašla u časopisu Icarus, za otkrivanje podrijetla kobnog asteroida grupa znanstvenika okrenula se računalima i napravila računalni model. Koristili su podatke koje su prikupili iz kratera Chicxulub, na poluotoku Yucatan u Meksiku, gdje se vjeruje da je asteroid udario. Otkrili su kako je predmet koji je udario Zemlju na tom mjestu imao visok udio ugljika.

Slika nije dostupna Asteroid koji je kriv za izumiranje dinosaura pri udaru je uzrokovao kataklizmički tsunami visine 1,6 kilometara!

Na temelju tih podataka razvili su računalni model kako bi odredili koliko često takvi asteroidi napuste asteroidni pojas i krenu prema Zemlji. Htjeli su utvrditi je li uopće moguće da takav odbjegli asteroid udari u Zemlju i prouzroči kataklizmičke događaje.

Otkrili su kako je to zaista moguće te kako je primitivni tamni asteroid došao "s vanjskih granica glavnog pojasa asteroida u našem Sunčevom sustavu, negdje između Marsa i Jupitera". Pojasnili su kako su tamni asteroidi oni koji imaju kemijski sastav koji ih čini tamnijima od ostalih asteroida (primjerice veći udio ugljika).

U prosjeku, asteroid koji je širi od 10 kilometara s vanjskog ruba pojasa krene na putanju prema Zemlji jednom u 250 milijuna godina, zapisali su istraživači. To se podudara s otkrićima koja ukazuju na to da su dinosauri izumrli prije 66 milijuna godina.

Računalni model također je analizirao koliko često takvi asteroidi "pobjegnu" iz glavnog asteroidnog pojasa, u odnosu na druge asteroide. Izračuni su pokazali kako "više od polovice svih izbačenih asteroida" imaju isti kemijski sastav poput onoga koji je udario u Zemlju i izbrisao dinosaure. 

U studiji smo otkrili da oko 60 posto velikih asteroida koji su udarili u Zemlju dolazi iz vanjske polovice asteroidnog pojasa... a većina asteroida u toj zoni su tamni odnosno primitivni. Tako da su šanse 60 posto da će i sljedeći takav asteroid doći iz te iste regije, istaknuo je za Live Science voditelj istraživanja, David Nesvorný sa Southwest Research Institute u Koloradu.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti