Asteroid koji je kriv za izumiranje dinosaura pri udaru je uzrokovao kataklizmički tsunami visine 1,6 kilometara!

Znanstvenici su otkrili novi detalj vezan za događaj koji je pokrenuo izumiranje dinosaura i uzrokovao velike klimatske poremećaje.

Branimir Vorša | 21.07.2021. / 12:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nebrojene prastare vrste nestale su s lica našeg planeta nakon što ga je pogodio asteroid tijekom perioda krede prije otprilike 60 milijuna godina (točnije prije 66.038.000 milijuna godina +/- 10.000 godina, prema datiranju znanstvenika sa Sveučilišta Glasgow). Asteroid je u Zemlju udario pored današnjeg poluotoka Yucatan te stvorio krater Chicxulub.

Prije nego što su te nebrojene vrste izumrle od posljedica kataklizmičkog udara asteroida, mnoga stvorenja koja su živjela na Zemlji u to doba pomeo je s lica Zemlje tsunami kolosalnih proporcija, koji je usput uništio i dio američkog priobalja.

Znanstvenici su, naime, otkrili ogromna mreškanja ispod površine tla u središnjoj Luisiani, što sugerira da je navedeni asteroid pri udaru pokrenuo i ogroman tsunami.

Prema najnovijim rezultatima istraživanja, taj tsunami bio je visine 1,6 kilometara!

Znanstvenici su došli do tog otkrića analizom podzemnog sloja tla na dubini od oko 1500 kilometara te tamo pronašli dobro očuvana i fosilizirana mreškanja tla s razmacima i do 800 metara.

Prema riječima geofizičara Garyja Kinslanda, orijentacija tih megamreškanja podudara se s teorijom udara od kojeg je nastao spomenuti krater pored poluotoka Yucatan.

Voda je bila toliko duboka da kad je jednom tsunami prošao, obični olujni valovi nisu mogli poremetiti ono što se nalazilo tamo dolje, rekao je Kinslaid.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti