Amazon priprema pametne naočale?

Do kraja godine Amazon bi mogao predstaviti pametne naočale i sigurnosnu kameru, a oba uređaja imat će podršku za glasovnog asistenta Echo

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.09.2017. / 13:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako su prije pet godina neki tehnološki mediji tvrdili kako su Googleove pametne naočale budućnost te će milijunima ljudi zamijeniti većinu opcija pametnih telefona, danas se o ovom gadgetu više niti ne priča, iako Googleovci nisu u potpunosti odustali od ovih naočala. Osim Googleu i Snapu (koji je predstavio naočale s kamerom za snimanje kratkih videozapisa namijenjenih objavama na Snapchatu), ovo je tržište zanimljivo i – Amazonu. Ova kompanija, prema izvještaju Financial Timesa, trenutno radi na pametnim naočalama koje će imati podršku za popularnog glasovnog asistenta Alexa, a dizajnom se ne bi razlikovale od običnih naočala.

Naime, Amazonove naočale neće imati ekran niti kameru poput Googleovog gadgeta, a zahvaljujući bone-conduction tehnologiji, zvuk će se prenositi kostima pa će korisnici moći čuti odgovore i upute glasovnog asistenta bez potrebe za nošenjem slušalica. Bez ekrana i kamere možemo očekivati dugo trajanje baterije na naočalama koje će se, da bi Alexa radila, bežično povezivati s pametnim telefonima. Na razvoju ovog gadgeta radit će i neki bivši Googleovi zaposlenici koji su razvijali Google Glass i naknadno su prešli u Amazon, a ako njihove naočale postanu popularne među korisnicima to bi mogla biti platforma s kojom će Bezosova kompanija ući na tržište proširene stvarnosti koje je sve popularnije, što smo mogli vidjeti i na nedavnom predstavljanju novih Appleovih telefona.

Pametne naočale nisu jedini uređaj s podrškom za Alexu na kojem trenutno radi Amazon – osim što su u planu i nove verzije pametnog zvučnika Echo, ova kompanija navodno razvija i sustav sigurnosnih kamera koje bi se povezivale s Echo uređajima. Tako bi povezivanjem kamera s modelom Echo Show korisnici na ekranu ovog uređaja mogli vidjeti video sliku s kamera i saznati kada je npr. stigla dostava s Amazona i slično. Prema informacijama Financial Timesa, odnosno njihovim izvorima upoznatim sa situacijom, Amazon bi do kraja godine mogao predstaviti oba (i pametne naočale i sigurnosnu kameru) ili samo jedan novi uređaj.

Izvor: Financial Times

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti