'Ovo je samo početak zlatnog razdoblja'

Razdoblje pametnih glasovnih asistenta baziranih na umjetnoj inteligenciji tek dolazi, a oni će u budućnosti imati veliki utjecaj na naše živote

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.06.2016. / 08:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sljedećih dvadeset godina pametni glasovni asistenti imat će veliki utjecaj na naše živote te je ovo danas 'samo početak zlatnog razdoblja', rekao je na konferenciji Code Conference Jeff Bezos, izvršni direktor Amazona. Jedan od zanimljivijih proizvoda ove kompanije jest pametni zvučnik Echo kojim se upravlja glasom i pokreće ga Amazonov asistent baziran na umjetnoj inteligenciji Alexa. Amazon već četiri godine razvija tehnologiju umjetne inteligencije i tek sada počinju shvaćati puni potencijal ovog uređaja putem kojeg korisnici mogu naručivati hranu, upravljati glazbom, dodavati podsjetnike i slično te će u budućnosti Echo biti 'rastući dio njihovog poslovanja'. Bezos je napomenuo kako će na daljnji veliki i brzi razvoj umjetne inteligencije utjecati novi i bolji algoritmi, snažnija računala i velike količine podataka koje glasovni asistenti trenutno koriste.

Osim Amazona, i brojne druge velike kompanije ulažu velike resurse u umjetnu inteligenciju i ovakve platforme za konverzaciju koje se oslanjaju na umjetnu inteligenciju i tzv. 'machine learning' poput Googlea (koji je nedavno predstavio pametni zvučnik Home), Facebooka, Microsofta i brojnih startupova. Zanimljivo, nedavno je jedan poznati programe i poduzetnik čak rekao kako bi Apple mogu doživjeti sudbinu BlackBerryja upravo zbog toga što ova kompanija ne ulaže dovoljno novca u umjetnu inteligenciju te, ako bi AI bila u centru tehnologije, Appleovi uređaji mogli bi postati prilično nevažni na tržištu. Tako je nešto trenutno jako teško zamisliti, pogotovo zbog toga što su se na mreži nedavno pojavile informacije kako i Apple razvija pametni zvučnik, odnosno glasovnog asistenta sličnog Amazonovom Echou koji bi trebao biti naprednija verzija Sirija.

Ovakvi uređaji u budućnosti omogućit će nam da sve što želimo napraviti samo izgovorimo – dakle, ako želimo ugasiti svjetlo, nećemo morati ustati s kauča, već ćemo samo reći npr. 'Echo ugasi svjetlo', a kada smo gladni i želimo pizzu samo ćemo reći da želimo dvije miješane te će asistent (bilo da je riječ o glasovnom asistentu integriranom u pametni zvučnik, u pametni telefon ili slično) napraviti sve ostalo. Kontaktirat će pizzeriju, dogovoriti dostavu, a ako to korisnik želi, čak će i platiti pizze, a dvadeset do trideset minuta nakon što je korisnik izgovorio 'želim dvije miješane', na njegovim vratima pojavit će se dostavljač (jednom u budućnosti možda i dron) s dvije pizze koje će već biti plaćene.  

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti