Vraćaju se naočale Google Glass

Nosiva tehnologija Google Glass dobila je još jednu šansu.

Monika Nožić Monika Nožinić | 19.07.2017. / 19:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kada se Google Glass prvi put pojavio 2013. godine kao dio Explorer Programa, Google je ambiciozno naglašavao mogućnosti i prednosti ove nosive tehnologije. Nažalost, želje kompanije Google da nosive naočale postanu dijelom naše svakodnevnice poprilično su se izjalovile. Kompanija nikada nije objavila drugu verziju Google Glassa, a o proizvodu nismo čuli gotovo ništa tijekom posljednjih dviju godina pa se zapravo činilo kako je riječ o projektu koji je pregazilo vrijeme.

Projekt na kraju ipak nije ugašen, a kompanija Alphabet, u čijem je posjedu Google, okupila je novi tim inženjera i objavila novi Google Glass Enterprise Edition koji ovaj put nije namijenjen svima. Budućnost Google Glassa ovaj put nije na tržištu potrošačke elektronike, nego u radnom okruženju, na glavama radnika, liječnika, inženjera i ostalih kojima će takav proizvod u svakodnevnom obavljanju poslova biti od velike koristi.

Alphabet se okrenuo kompanijama diljem svijeta pa će tako novi Google Glass Enterprise Edition biti široko rasprostranjen i dostupan samo enterprise korisnicima. U posljednje dvije godine kompanija je s partnerima kao što je GE Aviation radila na tome da Glass bude korisniji poslovnim korisnicima – na radnim mjestima u tvornicama i proizvodnim linijama te da poboljša produktivnost radnika i olakša obavljanje poslova.

Radnici iz raznih područja, poput proizvodnje, logistike, terenskih usluga i zdravstva kažu da je vrlo korisno što se mogu konzultirati s nosivim uređajem dok su im ruke zaposlene. Posljednje dvije godine proveli smo blisko surađujući s mrežom od preko 30 stručnih partnera kako bismo izgradili posebna prilagođena softverska i poslovna rješenja za Glass, objasnio je vodeći stručnjak projekta Jay Kothari.

Za razliku od prve, nešto slabije verzije namijenjene klasičnim korisnicima, ova verzija nudi nekoliko poboljšanja – kameru od 8 MP, poboljšanu autonomiju, bolji procesor, dugotrajniju bateriju i brži Wi-Fi te novu LED lampicu koja signalizira snimanje videozapisa, a naočale se mogu prikvačiti na različite okvire, kao što su dioptrijske i zaštitne naočale.

Iako Google Glass neće svoj put naći do šire potrošačke publike, lijepo je vidjeti da je Google na tržištu napokon pronašao mjesto za ovaj proizvod.

Pogledajte videozapis:

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti