Daleko ispred svi: Iz Spotifya se pohvaliti porastom broja korisnika

Broj korisnika Spotifya u konstantom je porastu te je ovo uvjerljivo najpopularniji glazbeni streaming servis.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.04.2023. / 13:44

Daniel Ek (Foto: Afp)

Iz Spotifyja su objavili poslovne rezultate za prvi kvartal ove godine, a ono što se najviše ističe u toj objavi jest broj korisnika njihova servisa za streaming glazbe. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, ta je brojka porasla za čak 22 posto te je dosegla čak 515 milijuna. Još jedna iznimno važna brojka za tvrtku jest broj korisnika njihove premium usluge, odnosno pretplatnika koji se popeo na 210 milijuna, što je više od 40 posto ukupnog broja korisnika.

Slika nije dostupna Rekordne brojke Spotifyja: Evo koliko ljudi plaća pretplatu za njihov glazbeni servis

Dok je Spotify već premašio 200 milijuna pretplatnika, konkurentski servisi poput Apple Musica, Amazon Musica i YouTubea Musica još nisu dosegli niti 100 milijuna pretplatnika. Prema nekim predviđanjima, Appleov servis tu bi brojku mogao doseći za dvije godine, a nije teško pretpostaviti da će do tada značajno porasti i broj pretplatnika Spotifya.

Što se financija tiče, ukupni prihodi iznosili su 3,04 milijardi eura, što je povećanje od 14 posto u odnosu na isti prošlogodišnji kvartal, no u odnosu na prethodni kvartal, zabilježen je pad od 4 posto. Što se ukupne bilance za prva tri mjeseca tiče, zabilježen je gubitak od 225 milijuna dolara, a lošije financijske brojke iz kompanije su objasnili s nestabilnom situacijom u industriji oglašavanja.

Kao i brojne druge (tehnološke) kompanije, i Spotify se tijekom proteklih mjeseci okrenuo rezanju troškova, odnosno otkazima. Kao jedan od razloga zbog kojih su morali pokazati izlazna vrata za oko 600 zaposlenika (što je oko šest posto ukupne radne snage tvrtke) spomenuli su pretjerano trošenje tijekom pandemije i cijele situacije koja je nastala zbog koronavirusa.

Slika nije dostupna TikTok priprema glazbeni servis s kojim bi konkurirao Spotifyu?

Što se aktualnog kvartala tiče, u Spotifyu očekuju kako će ovo tromjesečno razdoblje završiti s dodatnim porastom broja korisnika. Ukupna brojka bi, prema njihovim predviđanjima trebala doseći 530 milijuna, od čega će broj pretplatnika iznosi 217 milijuna. Također, očekuju i skok prihoda na oko 3,2 milijarde eura.

Izvor: Mashable

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti