Još jedna velika tehnološka kompanija najavila otpuštanja

Najavljeno je otpuštanje oko šest posto zaposlenika, a dobit će otpremnine u visini plaće od pet mjeseci.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.01.2023. / 11:06

Daniel Ek (Foto: Afp)

Promjena je jedina konstanta, stoji na početku poruke koju je osnivač i CEO Spotifya Daniel Ek uputio zaposlenicima kompanije. A ta promjena ovog puta nije dobra.

Slika nije dostupna Spotify objavio koliko je novaca prošle godine isplatio nositeljima glazbenih prava

Posljednjih nekoliko mjeseci otkazi su postali konstanta u tehnološkoj industriji te su bez posla ostali deseci tisuća ljudi u velikim kompanijama poput Mete, Amazona, Alphabeta, Microsofta, kao i u brojnim manjim tvrtkama i startupovima. Tom rastućem broju kompanija sada se pridružio i Spotify.

Gigant streaminga zapošljava nešto manje od deset tisuća ljudi, ponajviše u SAD-u i Švedskoj, a kako je najavio Ek, otkaze će dobiti oko šest posto zaposlenika, dakle, negdje oko njih 600. Najavio je kako nekoliko sati nakon što je poslao tu poruku započinju razgovori sa zaposlenicima koji će ostati bez posla. Oni će primiti otpremninu u visini pet mjesečnih plaća i zadržat će zdravstveno osiguranje, a osigurat će i podršku za sve imigrante na koje se odnosi ta odluka.

Ek je preuzeo potpunu odgovornost za poteze koji su doveli do ove situacije. Napisao je kako se, kao i mnogi lideri, nadao da će kompanija zadržati zamah koji je imala tijekom pandemije te da će je široki globalni biznis, kao i niži rizik od usporavanja oglašavanja zaštititi: Gledajući unatrag, bio sam preambiciozan u investicijama ispred rasta naših prihoda. I zato danas smanjujemo našu bazu zaposlenika za oko šest posto diljem kompanije.

Slika nije dostupna Otkazi i u Alphabetu, Pichai poručio: Odgovoran sam za odluke koje su nas dovele u aktualnu situaciju

Među inim, kompaniju napušta i direktorica sadržaja Dawn Ostroff, kojoj pripadaju velike zasluge za povećanje oglašavanja te za privlačenje brojnih poznatih lica koji su svoje podcaste objavljivali, tj. još objavljuju upravo na Spotifyu, poput Joea Rogana, Baracka Obame, Kim Kardashian, princa Harryja i drugih.

Nakon vijesti o otkazima u kompaniji dionice Spotifya porasle su za više od tri posto.

Izvor: BBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti