Otkazi i u Alphabetu, Pichai poručio: Odgovoran sam za odluke koje su nas dovele u aktualnu situaciju

Takvu aktivnost nismo vidjeli od kraha dot-coma, rekao je Andrew Challenger, viši potpredsjednik Challenger, Gray & Christmas, aludirajući na pucanje balona u digitalnom sektoru na početku stoljeća.

Hina | 20.01.2023. / 13:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Googleova krovna kompanija Alphabet izvijestila je u petak da će ukinuti 12.000 radnih mjesta, uz poruku radnicima da je gospodarska situacija lošija no što su bili očekivali.

Kompanija je intenzivno zapošljavala proteklih godina „za drugačiju gospodarsku realnost od ove s kojom se danas suočavamo”, napisao je u dopisu zapolenima izvršni direktor Alphabeta Sundar Pichai.

Slika nije dostupna Microsoft priprema nepopularan potez: “Situacija se ne popravlja i vjerojatno će se nastaviti pogoršavati”

U potpunosti sam odgovoran za oduke koje su nas dovele u aktualnu situaciju, dodao je Pichai.

Kompanija planira otpuštati i u inženjerskim odjelima, a prvi su obavijest o otkazu dobili radnici u SAD-u.

U drugim zemljama proces će dulje trajati zbog zakona o radu, dodali su.

Googleova objava nadovezala se na ovotjednu informaciju Microsofta da planira otpustiti 10.000 radnika.

Kupci nastoje "optimizirati" digitalnu potrošnju i oprezni su jer su neki dijelovi svijeta u recesiji, a drugi je očekuju, objasnio je u poruci radnicima izvršni direktor Satya Nadella, najavivši okretanje "strateškim područjima", uključujući, vjerojatno, i umjetnu inteligenciju.

Slika nije dostupna Usprkos masovnim otpuštanjima radnici u ovoj industriji vrlo brzo pronađu novi posao

I Amazon je u srijedu počeo dijeliti otkaze, koji bi trebalo dobiti 18.000 zaposlenika. Meta, krovna tvrtka Facebooka planira ih otpustiti 11.000, a Salesforce 10 posto od ukupno 80.000 zaposlenih.

Ukupno je u 2022. u tehnološkom sektoru najavljeno više od 97.000 otkaza, najviše od 2002. godine kada je otpustio 131.000 radnika, prema podacima kompanije Challenger, Gray & Christmas.

Takvu aktivnost nismo vidjeli od kraha dot-coma, rekao je Andrew Challenger, viši potpredsjednik te tvrtke, aludirajući na pucanje balona u digitalnom sektoru na početku stoljeća.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti