Usprkos masovnim otpuštanjima radnici u ovoj industriji vrlo brzo pronađu novi posao

Iako velik broj tvrtki otpušta zaposlenike, broj onih koji zapošljavaju i dalje je veći.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.12.2022. / 11:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon masovnog zapošljavanja tijekom pandemije drugu polovicu godine na tehnološkom tržištu obilježili su i - otkazi. Najveći rezovi napravljeni su u Amazonu i Meti, u kojima je bez posla ostalo više od 10 tisuća ljudi, no kako je pokazalo istraživanje ZipRecruitera, većina otpuštenih tehnoloških radnika brzo ponovno nađe posao.

Pad vrijednosti dionica Krug je zatvoren: Bili su jedni od najvećih profitera koronakrize, no vrijednost tvrtke sada je ponovno na razini od prije pandemije

Usprkos trenutačnom stanju na tržištu, na kojem je dio kompanija koji nije počeo s otpuštanjima (ili barem nisu otpustili velik broj ljudi) stopirao zapošljavanje, čini se kako za kvalitetan kadar, pogotovo u tehnološkoj industriji, i dalje ima dovoljno otvorenih radnih mjesta. Podaci ZipRecruitera koji se odnose na SAD tako pokazuju da gotovo 40 posto otpuštenih tehnoloških radnika pronađe posao manje od mjesec dana od početka pretrage za novim poslodavcem.

Nakon tri mjeseca od početka pretrage njih 79 posto pronađe posao. Broj kompanija koje otpuštaju radnike nije zanemariv, no broj onih koji i dalje traže nove zaposlenike veći je od onih koji otpuštaju.

Oni su i dalje najtraženiji radnici s najtraženijim vještinama, objasnila je Julia Pollak iz ZipRecruitera razlog tako velike potražnje za zaposlenicima u tehnološkom sektoru. Osim njih, posao brzo pronađu i zaposlenici u industrijama zabave, transporta i dostave te je na američkom tržištu danas otvoreno više od 10 milijuna radnih mjesta, što je manje u odnosu na ranija razdoblja, no te brojke pokazuju kako je potražnja za radnom snagom i dalje vrlo velika.

Sundar Pichai Zaposlenici Alphabeta nisu zadovoljni odgovorom o potencijalnim otpuštanjima: “Zaista je teško je predvidjeti budućnost”

Samo pet posto zaposlenika iz tehnološkog sektora koji su posao pronašli između travnja i listopada ove godine provelo je više od pola godine u potrazi za novim radnim mjestom, što je velik pad u odnosu na 26 posto iz razdoblja od kolovoza prošle do veljače ove godine.

Izvor: The Wall Street Journal
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti