Meta započela s najvećim valom otkaza u svojoj povijesti, Zuckerberg priznao: Pogriješio sam i preuzimam odgovornost

Želim preuzeti odgovornost za ove odluke i kako je do njih došlo. Znam da je to teško za sve, a posebno mi je žao onih koji su na udaru, napisao je Zuckerberg.

Martina Čizmić | 09.11.2022. / 15:26

Baš kao što je bilo najavljeno, Meta je započela s otkazima u svojim tvrtkama. Zaposlenicima se u blogu obratio osnivač i šef Mete Mark Zuckerberg i priopćio im loše vijesti koje su svi očekivali.

Danas s vama dijelim neke od najtežih promjena koje smo napravili u povijesti Mete. Odlučio sam smanjiti naš tim za otprilike 13 posto i otpustiti više od 11 tisuća naših talentiranih zaposlenika, napisao je Zuckerberg.

Otpuštanja su rezultat "izazovnih" vremena za Metu, koja je zabilježila značajan pad prihoda i velik odljev novca u projekt metaversea. Također, dolazi u trenutku kad su i druge tehnološke kompanije, koje se bore s visokom inflacijom te strahom od recesije, odlučile smanjiti svoju radnu snagu. Prije svega tu je Twitter koji je otpustio otprilike polovicu svojih zaposlenika.

Slika nije dostupna Meta ovaj tjedan planira otpustiti tisuće zaposlenika

Zuckerberg je dodao kako će otpuštanja u Meti obuhvatiti sve timove u kompaniji, a najgore će proći tim za regrutiranje novih zaposlenika jer "planiramo manje zapošljavati sljedeće godine". Dodao je i kako će zabrana zapošljavanja biti produljena do prvog kvartala, uz nekoliko iznimki.

Prema posljednjim informacijama, Meta ima više od 87 tisuća zaposlenika, a u samo godinu dana njena vrijednost je pala s jednog bilijuna dolara na "samo" 250 milijardi.

Vjerujem da smo duboko podcijenjeni kao kompanija danas. Milijarde ljudi koriste naše usluge za povezivanje i naše zajednice rastu. Naš temeljni biznis je među najprofitabilinijima ikad napravljenima s velikim potencijalom za daljnji rast. I vodeći smo u razvoju tehnologije koja će definirati budućnost društvenog povezivanja i sljedeće računalne platforme. Činimo povijesni posao. Uvjeren sam da ćemo, ako budemo učinkoviti, izaći iz ovoga još jači i otporniji nego ikad, napisao je Zuckerberg u obraćanju zaposlenicima.

Instagram Reels Instagram pod pritiskom: Daljnji uspjeh ove platforme ovisi Reelsima

No, svjestan je da će prije tog oporavka biti potrebno preživjeti teška vremena.

Želim preuzeti odgovornost za ove odluke i kako je do njih došlo. Znam da je to teško za sve, a posebno mi je žao onih koji su na udaru, napisao je Zuckerberg.

Uz smanjenje broja zaposlenika, Meta bi u sljedećih nekoliko mjeseci trebala uvesti još neke promjene kako bi se smanjili troškovi. Među ostalima, razmišlja se i o smanjenju ureda te principu "dijeljenja radnog stola" za one koji većinu vremena provode izvan ureda.

Na početku pandemije, svijet se ubrzano prebacio online i rast e-trgovine doveo je do rasta prihoda. Mnogi su predviđali da će se taj rast nastaviti i nakon što pandemija završi. I ja sam to mislio i donio odluku o značajnom povećanju naših ulaganja. Nažalost, stvari se nisu odigrale kako sam očekivao. Krivo sam zaključio i preuzimam odgovornost, napisao je Zuckerberg.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti