Meta ovaj tjedan planira otpustiti tisuće zaposlenika

Od početka godine dionica kompanije u velikom je minusu, zbog čega će Zuckerberg krenuti s prvim masovnim otkazima od osnivanja tvrtke.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.11.2022. / 09:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U kakvoj se situaciji nalazi Zuckerbergova Meta najbolji odgovor dat će pogled na burzu. Cijena dionice u velikom je padu - još početkom godine ona je iznosila više od 300 dolara, no od tada je u konstantnom crvenom i sada je zaronila ispod 100 dolara.

Vozač autobusa Zbog rada od kuće bez posla u Zuckerbergovoj kompaniji ostat će vozači autobusa i domari

Kao najveći problem analitičari i investitori smatraju veliko ulaganje u metaverse za koje se ne zna kada će se (i hoće li se) isplatiti. Također, zbog trenutačne globalne situacije, odnosno galopirajuće inflacije i gospodarske nesigurnosti kompanije smanjuju svoje oglašivačke budžete što direktno pogađa i tehnološke kompanije poput Mete i Googlea koji najveće prihode ostvaruju upravo od oglašavanja.

Prema izvještaju američkih medija, u kompaniji su se napokon odlučili na neke korake koji bi investitorima trebali pokazati da ne namjeravaju samo trošiti milijarde na upitne projekte, već razmišljaju i o uštedama. Te uštede nisu dobre vijesti za zaposlenike kompanije jer se one namjeravaju ostvariti - otkazima.

Još tijekom konferencije na kojoj je objavio poslovne rezultate za treći kvartal Zuckerberg je dao naslutiti ovakav scenarij. Tada je rekao kako će fokusirati svoje investicije na mali broj prioritetnih projekata te će timovi koji se bave tim projektima rasti, no zato više neće zapošljavati nove ljude u drugim timovima, odnosno neke će timove smanjivati.

Zuckerberg u metaversu Projekt težak milijarde dolara: Čak i zaposlenici Mete rijetko koriste Zuckerbergov metaverse

To će biti prva veća otpuštanja od osnutka tvrtke te su izvori iz kompanije novinarima The Wall Street Journala dojavili kako će Meta s otkazima početi već u srijedu, a obuhvatit će čak nekoliko tisuća ljudi. Trenutačno Meta zapošljava oko 87 tisuća ljudi.

Osim Mete, velika otpuštanja prošli tjedan najavio je i novi šef Twittera Elon Musk, a još u kolovozu iz Snapa su objavili da će smanjiti broj zaposlenih za oko 20 posto.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti