Instagram pod pritiskom: Daljnji uspjeh ove platforme ovisi Reelsima

Dok s jedne strane Meta gubi milijarde na metaversu, s druge strane pokušavaju povećati prihode od oglašavanja stavljajući poseban naglasak na kratke videozapise na Instagramu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.11.2022. / 09:20

Instagram Reels (Foto: Afp)

Dok se Meta bori s rapidnim padom vrijednosti dionice i velikog ulaganja u metaverse koje se ne bi trebalo isplatiti godinama, u isto vrijeme pokušavaju Instagram napraviti zanimljivijim i konkurentnijim na tržištu društvenih mreža. To se pogotovo odnosi na borbu s njihovim najvećim trenutačnim konkurentom - TikTokom.

Instagram Instagram nije uspio: Htjeli su kopirati uspjeh TikToka, ali korisnici nisu bili oduševljeni idejom

Kineska platforma u samo je nekoliko godina mnogima postala omiljena i najpopularnija društvena mreža, a Instagram je nedavno pokušao kopirati način na koji su to uspjeli. Promijenili su algoritam kako bi se korisnicima prikazivao veći broj videa nepoznatih osoba, što su pogotovo pokušali primijeniti na kratkim videozapisima Reels te su djelomično promijenili način prikaza sadržaja. Od tih su promjena, na zahtjev nezadovoljnih korisnika, na kraju morali odustati jer oni nisu htjeli da se Instagram na kraju pretvori u kopiju TikToka.

Ekipa iz Instagrama sada mora pronaći nove načine na koji bi mogli animirati korisnike, odnosno privući što više njihove pažnje i vremena. To se pogotovo odnosi na Reelse te, kako je rekao prvi čovjek Instagrama Adam Mosseri u nedavnom intervjuu, moraju oglašivače upoznati s tim formatom sadržaja, omogućiti kreatorima dijeljenje sadržaja i poboljšati preporuke. Što to bude duže trajalo, to će investitori imati manje strpljenja s novcem koji se ulaže u metaverse.

Zato je Instagram pod pritiskom i, kako je objasnio Mosseri, moraju pronaći balans između hitnosti i pritiska s kojim su suočeni te sa širenjem svoje platforme pri čemu moraju paziti da ne naprave neke greške.

S Reelsima se bore za korisnike društvenih mreža nove generacije kako bi ih privukli da provedu što više vremena unutar aplikacije. To je od velike važnosti za Metu jer, što imaju više korisnika i što oni više vremena budu provodili unutar nje, to će biti privlačniji oglašivačima. Zuckerberg uvjerava kako će za godinu do godinu i pol Reelsi značajno sudjelovati u prihodima kompanije, no to je dugo razdoblje, a investitori su nestrpljivi već neko vrijeme jer kompanija zbog ulaganja u metavers gubi jako veliki novac.

Slika nije dostupna Iz Mete upozorili zaposlenike da ih očekuju "ozbiljna vremena"

Također, kako smo već pisali, ta se situacija održava i na stanje na burzi na kojoj je ove godine situacija za Metu prilično katastrofalna.

Rješenje za to, vjeruju Mosseri, jest bolji algoritam, odnosno sustav koji će bolje rangirati sadržaj koji se prikazuje korisnicima, uključujući i sadržaj osoba/profila koje korisnici ne prate. Tako nešto je tehnički vrlo zahtjevno, no jednom kada u tome uspiju, time se neće samo poboljšati brojke oko vremena koje korisnici provode na toj platformi, već će to direktno utjecati i na oglašivače, odnosno prihode.

Izvor: Bloomberg
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti