Spotify objavio koliko je novaca prošle godine isplatio nositeljima glazbenih prava

Glazbeni streaming servis ukupno je isplatio oko 30 milijardi dolara nositeljima autorskih prava, od čega samo prošle godine čak 7 milijardi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.03.2022. / 12:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Streaming je spasio glazbenu industriju, a za svoj dio kolača na ovom tržištu bori se više tvrtki poput Spotifya, Deezera, Apple Musica, Tidala itd. Najveći i najpoznatiji među njima je Spotify koji korisnicima omogućuje uživanje u milijunima pjesama za određenu mjesečnu pretplatu, a dostupna je čak i besplatna verzija, no ona ima ograničenja te se financira oglašavanjem.

Margrethe Vestager (Foto: © European Union , 2017) EU i Spotify protiv Applea: Optužuju američku tvrtku da zloupotrebljava svoj dominantni položaj na tržištu mobilnih aplikacija

Iz ove su tvrtke objavili koliko su novaca prošle godine isplatili nositeljima glazbenih prava i riječ je o zaista velikoj cifri - većoj od sedam milijardi dolara. Ukupno do sada tvrtka je nositeljima glazbenih prava isplatila oko 30 milijardi dolara, a prošle se godine u odnosu na 2017. taj iznos više nego udvostručio. Tada je iznosio 3,3 milijarde dolara i nije teško pretpostaviti da će cifra koja se isplaćuje nositeljima glazbenih prava rasti i dalje.

Treba naglasiti kako su ovo brojke samo od Spotifya te da glazbenici, izdavači i svi ostali koji zarađuju od streaminga novac dobivaju i od drugih streaming servisa tako da je cifra za cijelu industriju puno veća.

Samo putem Spotifya prošle je godine prvi puta više od tisuću glazbenika imalo prihode veće od milijun dolara, dok je 130 njih imalo prihode veće od 5 milijuna dolara, što je porast od 110, odnosno 160 posto u odnosu na 2017. godinu.

Ukupno je više od 52 tisuće glazbenika ostvarilo minimalno 10 tisuća dolara putem Spotifya, a zanimljivo je da dvije trećine njih živi u zemljama koje ne spadaju u top 10 glazbenih tržišta i skoro 30 posto njih samostalno distribuira glazbu putem tog servisa.

Inače, Spotify ne isplaćuje novac direktno glazbenicima (osim kada su u pitanju oni koji samostalno distribuiraju glazbu), već nositeljima glazbenih prava koji taj novac dalje distribuiraju svima u lancu stvaranju glazbe. Kako izgleda taj proces i tko sve dobiva novac od streaminga, odnosno kako se distribuira novac koji isplaćuje Spotify pogledajte u priloženom videozapisu.

Daniel Ek, CEO Spotifya (Foto: AFP) Nakon Applea, i Spotify priprema pretplatu za podcaste

Prema podacima koje su objavili na TechSpotu, prošle godine tri najveće glazbene kuće ostvarile su prihode od oko 25 milijardi dolara, od čega su polovicu te zarade ostvarili od streaminga.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti