Američki političari ne žele maloljetnike u Zuckerbergovu virtualnom svijetu

Svaka strategija za pozivanje mlađih korisnika u digitalni prostor s potencijalnim negativnim učinkom ne bi trebala biti vođena s ciljem maksimizacije profita, upozoravaju senatori.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.03.2023. / 13:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mark Zuckerberg ima veliku viziju o tome kako će svijet izgledati za desetak godina i odlučio je potrošiti mnogo novca kako bi njegova tvrtka bila spremna za monetiziranje načina života kakav bi tada trebalo živjeti. Taj način života uključuje nošenje nekakvih naočala koje nas vode u virtualne svjetove u kojima možemo biti sretniji nego u stvarnom svijetu, igrati se, zabavljati, pa čak i raditi. Nadamo se da je u krivu te da ćemo život ipak provoditi okruženi stvarnom okolinom, a ne virtualnom, dok ćemo u VR svjetove zalaziti povremeno i uzeti ono najbolje od njih poput igre i zabave.

  Meta Quest Pro Veliki Zuckerbergovi planovi za virtualnu stvarnost: Za 4 godine očekuje svoj “iPhone trenutak” koji će promijeniti cijelo tržište

Meta već razvija takav svoj virtualni svijet, no dosad je Horizon Worlds bio namijenjen samo osobama starijima od 18 godina. Plan tvrtke je otvoriti virtualna vrata i mlađim korisnicima, svima starijima od 13 godina i to su namjeravali učiniti već od ovog mjeseca. No pitanje je hoće li do toga doći jer su dva američka senatora kontaktirala Zuckerberga i od njega zatražila da, barem privremeno, odustane od tih planova.

Oni upozoravaju na sve veći broj dokaza o potencijalnim prijetnjama mladima (ali i onim starijima) u virtualnim svjetovima. Također, kako smo saznali zahvaljujući zviždačici Haugen, ekipa iz Mete ne može se pohvaliti dosadašnjom brigom za maloljetne korisnike te se pokazalo da im je profit bio važniji od negativnog utjecaja njihovih mreža na mlade. Meta od tada pokušava promijeniti imidž o sebi te su predstavljene razne opcije s ciljem zaštite mlađih korisnika, kao i opcije za bolju roditeljsku kontrolu.

Ipak, senatori baš ne vjeruju njihovim namjerama: Svaka strategija za pozivanje mlađih korisnika u digitalni prostor s potencijalnim negativnim učinkom ne bi trebala biti vođena s ciljem maksimizacije profita. Također, upozorili su i na neka rana istraživanja koja pokazuju na velike prijetnje za mlade u virtualnim prostorima - od povrede privatnosti preko manipulacije pa do zlostavljanja i izloženosti seksualnom sadržaju.

  Muzej osiguranja u metaverzumu LAQO predstavio prvi svjetski Muzej osiguranja u metaversu

Jasno je da Meta neće odustati od otvaranja Horizon Worldsa i za mlađe korisnike, no pitanje je hoće li poduzeti neke mjere kako bi povećala privatnost i zaštitila sve, a pogotovo one najranjivije u njihovim virtualnim svjetovima.

Izvor: TechSpot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti