Boeing uspješno testirao motor svojeg najnovijeg vojnog drona kojim upravlja umjetna inteligencija, evo kako zvuči

Australska podružnica kompanije Boeing objavila je snimku testiranja motora na najmodernijem vojnom dronu iz programa "Loyal Wingman" (vjerni pratitelj), što je jedan od prvih koraka i prema prvom letu te letjelice.

Branimir Vorša | 15.09.2020. / 12:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Boeing se postignućem pohvalio i službeno na društvenim mrežama, uz pripadajuće fotografije i video paljenja motora letjelice Airpower Teaming System (ATS). Riječ je o letjelici koju je kompanija Boeing proizvela za australsko ratno zrakoplovstvo.

 

To je velik korak naprijed za bespilotnu letjelicu koja služi kao osnova globalnog Boeingovog Sustava zračnog udruživanja (ATS), odnosno, ističu u Boeingu.

Riječ je o bespilotnoj platformi kojom upravlja umjetna inteligencija i koji je namijenjen globalnom vojnom tržištu, dodaju iz Boeinga.

Testiranje motorana približava letu prve letjelice kasnije ove godine, a uspješno je provedeno zahvaljujući predanosti i suradnji našeg tima. Bili smo u mogućnosti odabrati vrlo lagan, gotov s police mlazni motor za bespilotni sustav, kao rezultat naprednih proizvodnih tehnologija koje su proimjenjene na zrakoplovu, naglašavaju iz Boeinga.

Ipak, iz Boeinga ne žele otkriti lokaciju gdje su napravljene prvi tri ATS letjelice, no iz priloženog videa nagađa se da je riječ o zračnoj bazi u Queenslandu u Australiji, 40 kilometara jugozapadno od Brisbanea, u kojem se Boeingova australska podružnica i nalazi.

jedna od ključnih značajki ATS letjelice jes njezin 2,6 metara dug i modularan prednji dio, unutarnjeg volumena 0,15 kubičnih metara za različit teret kojeg se može lagano mijenjati, ovisno o specifičnosti trenutne misije.

ATS je osmišljen tako da se snjima upravlja iz F/A-18 Super Horneta ili Growlera (EA-18G) kad su u pitnaju manje zračne formacije ili s kontrolne stanice Wedgetaila (modificirani Boeing 737-700) ili Poseidona (Boeing P-8).

Izvor: The Aviationist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti