Google predstavio Pixel 5: Taktika je jasna, najjačim telefonima konkurirat će – cijenom

Googleov Pixel 5 ne pogoni najjači hardver na tržištu, no u kompaniji vjeruju kako će za većinu korisnika procesor biti i više nego dobar.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.10.2020. / 07:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zahvaljujući brojnim glasinama i "curenjima" s mreže, o najnovijem Googleovu pametnom telefonu znali smo gotovo sve i prije njegova sinoćnjeg predstavljanja. Na virtualnom eventu ekipa iz Googlea predstavila je i još nekoliko uređaja - 5G verziju modela Pixel 4a, zatim novi pametni zvučnik i novi model Chromecasta koji se, zanimljivo, u prodaji u nekim trgovinama pojavio i prije njegove službene najave.

Sa svojim novim flagshipom Pixel 5 Google se odlučio na malo drukčiju taktiku u odnosu na konkurenciju, ali i svoje prethodne top-modele. Naime, odlučili su napraviti kompromis s kojim korisnicima žele omogućiti da njihov najjači telefon kupe po pristupačnijoj cijeni, no za neke bi mogao biti problem što taj smartphone nema najjači hardver, već ga pokreće čipset srednje kategorije.

Pixel 4 (Foto: AFP) - 3 Google slijedi trend budućnosti: Sljedeće godine stiže prvi savitljivi Pixel

Tako umjesto Snapdragona 865, koji pokreće današnje najjače pametne telefone, Pixel 5 dolazi sa slabijim Snapdragonom 765G. Ta im je promjena omogućila nižu cijenu, a iz američke kompanije nadaju se da većini korisnika to neće biti važno jer bi za prosječnog korisnika telefon ionako trebao biti dovoljno brz. Uređaj ima i 8 GB RAM-a te 128 GB memorije za pohranu, a treba spomenuti i podršku za 5G, bateriju kapaciteta 4080 mAh, kao i 18W brzo punjenje. Također, vodootporan je i podržava bežično punjenje.

Dijagonala ekrana iznosi 6 inča, a rezolucija 2340 x 1080 piksela (frekvencija osvježavanja iznosi 90 Hz) te se u gornjem lijevom uglu ekrana nalazi rupica u kojoj je smještena kamera za snimanje selfija rezolucije 8 MP. Sa stražnje strane nalaze se "samo" dvije kamere - glavna od 12,2 MP te širokokutna od 16 MP kamera s kutom snimanja od 107 stupnjeva.

Kao i obično kada su u pitanju Googleovi telefoni, pri snimanju i fotografiranju koristi se umjetna inteligencija i napredni softver koji može izvući maksimum iz snimljenih fotografija. Cijena telefona u SAD-u, gdje će se moći kupiti od 15. listopada, iznosi 699 dolara.

Osim petice predstavljena je i 5G verzija modela Pixel 4a, koji će na američkom tržištu stajati 499 dolara. Taj telefon ima veći ekran dijagonale 6,2 inča, sličan dizajn kao i Pixel 5 te isti čipset Snapdragon 765G. Ima 6 GB memorije i 128 GB prostora za pohranu te iste kamere kao i model 5.

Slika nije dostupna U prvom planu prihvatljiva cijena: Novi Googleov smartphone mogao bi biti jedan od najpoželjnijih Androida godine

Chromecast sada dolazi s daljinskim upravljačem kojim se može upravljati Google Assistantom te ga se može koristiti bez povezivanja s telefonom, odnosno direktno na njemu mogu se pokrenuti aplikacije poput Netflixa, YouTubea itd. U SAD-u cijena iznosi 50 dolara. Nest Audio zamjena je za zvučnik Google Home, a u SAD-u će uskoro biti dostupan po cijeni od 99 dolara. U odnosu na prethodnika je 75 posto glasniji i ima 50 posto jači bas, a koristi i Googleov AI čip za brže prepoznavanje glasa uz - više privatnosti.

Izvor: Google
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti