U prvom planu prihvatljiva cijena: Novi Googleov smartphone mogao bi biti jedan od najpoželjnijih Androida godine

Google tržište napada kombinacijom prihvatljive cijene, solidnog hardvera i odlične kamere te će Pixel 4a biti veliki konkurent najjeftinijem iPhoneu SE.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.08.2020. / 08:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon mjeseci glasina i nagađanja, Google je napokon predstavio toliko očekivani smartphone Pixel 4a. Iako telefoni internetskog giganta ne obaraju prodajne rekorde, čini se da bi upravo ovaj uređaj mogao privući veliki broj korisnika jer igra na sigurnu kartu - kombinaciju kvalitete, odlične kamere i pristupačne cijene.

S cijenom od 350 dolara, riječ je o jednom od najpristupačnijih uređaja srednje kategorije smartphonea te je jeftiniji i od nedavno predstavljenog Appleova telefona iPhone SE. Dok model SE donosi najnoviji i najjači Appleov procesor, Google se, kako bi uštedjeli, u novom Pixelu ipak odlučio na Qualcommov procesor iz srednje kategorije (Snapdragon 730G) koji, prema do sada objavljenim testovima novinara koji su ga dobili na recenziju, svoj posao obavlja odlično.

Novi Googleovi proizvodi Google predstavio nove slušalice, novi pametni zvučnik, ali svi su čekali samo Pixel 4

Pixel 4a dolazi s OLED ekranom dijagonale 5,8 inča rezolucije 1080 x 2340 piksela, s rupicom u ekranu u koju je smještena kamera za selfije rezolucije 8 MP, ima 6 GB RAM-a i 128 GB za pohranu podataka. To je, za sada, jedina verzija Googleova nova telefona koja će se pojaviti u prodaji, a u SAD-u moći će se kupiti već od 20. kolovoza. Opcije koje se posebno izdvajaju u novom Pixelu, pored, naravno, cijene, jesu 3,5-milimetarski izlaz za slušalice koji postaje raritet na tržištu (no u pakiranju ne dolaze same slušalice), stereo zvučnici i odlična kamera.

Iako nema više stražnjih kamera kao većina novih jačih modela, zahvaljujući odličnom softveru i umjetnoj inteligenciji koju koristi, Pixelu 4a dovoljna je samo ta jedna kamera od 12 MP. Fotografije su, pogotovo za taj cjenovni rang odlične, što se ponajviše odnosi na noćne snimke. Baterija kapaciteta 3140 mAh trebala bi bez problema izdržati cijeli dan korištenja.

Što se nedostataka tiče, telefon nema mogućnost prepoznavanja lica (sa stražnje strane nalazi se senzor za otiske prstiju pomoću kojeg se Pixel 4a može brzo otključati), a kao najveći nedostatak većina novinara naglasila je izostanak vodootpornosti. S obzirom na to da je riječ o cjenovno povoljnom modelu, jasno je kako nema ni podrške za 5G, kao ni mogućnost bežičnog punjenja. No jasno je kako je Google negdje morao rezati troškove te će svi ti nedostaci korisnicima koji ne žele platiti više od 350 dolara za telefon vjerojatno biti prihvatljivi kompromis.

Fitbit Versa Lite Najava smartwatcha Pixel? Google posegnuo duboko u džep i kupio kompaniju s kojom kreće u utrku s Appleom

Prilikom predstavljanja modela 4a, iz Googlea su najavili i još dva uređaja - 5G verziju Pixela 4a, za koju znamo samo cijenu (499 dolara) i za koju neke glasine kažu da će imati veći ekran i dodatnu kameru te Pixel 5, o kojem, osim informacije da stiže tijekom jeseni, trenutačno ne znamo ništa.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti